Motion till riksdagen
2001/02:A232
av Annika Nilsson och Kent Härstedt (s)

Deltidsarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om deltidsarbeten.

Motivering

Alla kan vi vittna om att arbetet har en central plats i våra liv. Det ger oss möjlighet att utvecklas och att syssla med intressanta och engagerande uppgifter. Arbetet ger oss möjlighet till försörjning och att därigenom förverkliga våra drömmar. Under ett antal år har arbetslösheten ständigt minskat och sysselsättningen ökat, vilket är mycket glädjande. Till skillnad från tidigare pågår nu istället diskussioner om kommande arbetskraftsbrist. Det finns dock de som fortfarande inte helt, trots att de har ett arbete, kan försörja sig på sin inkomst. Det handlar framförallt om de som jobbar inom kommun, landsting, handel, hotell och restaurang. Genom att arbetsgivarna inte ger heltidstjänster utan att många är anställda i olika former av deltidstjänster leder det till att försörjningen inte kan tryggas.

Både riksdag och regering har uttalat att antalet personer med ofrivillig del­tid måste minska. I regeringens budgetsproposition redovisas att under perioden november 1999–november 2000 åtog sig kommun- och landstingsförbunden att verka för att landstingen och kommunerna skulle erbjuda deltidsarbetslösa inom vårdsektorn heltidsarbete. Målet var att deltidsarbetslösheten skulle minska med 50 % under den aktuella perioden. Det kan nu konstateras att detta inte helt uppnåddes, men att viktiga erfarenheter gjorts.

De flesta deltidsarbetslösa som önskar mer tid är kvinnor och denna anställningsform är vanligast i kvinnodominerade yrken. I budgetpropositionen framgår också att AMS har i uppdrag att i överläggningar med arbetsgivare med hög andel deltidsanställda påverka dessa att anpassa sin organisation så att de deltidsanställda kan erbjudas den arbetstid som de efterfrågar. Detta har skett med parterna inom vårdsektorn och nu går AMS vidare inom handels-, hotell- och restaurangbranscherna. Vi tycker att det är viktigt att även arbeta mot dessa sektorer och välkomnar en intensifiering i arbetet. Regeringen har i budgetpropositionen avsatt 100 miljoner kronor till att ytterligare stimulera minskningen av deltidsarbetslösheten.

Vi är övertygade om att det finns både kapacitet och kompetens bland dem som är ofrivilligt deltidsanställda. Det handlar om ett slöseri ur ett personligt perspektiv, men även ur ett nationellt och ekonomiskt. När regeringen nu skall arbeta vidare med att minska deltidsarbetslösheten är det viktigt att rikta sina insatser gentemot både den anställde och arbetsgivaren. Det har i tidigare utredningsförslag nästan enbart kommit förslag på hur trycket kan öka på den anställde, men inte på arbetsgivarna. Ett alternativ skulle kunna vara att differentiera arbetsgivaravgifterna. Den högre arbetsgivaravgiften skulle kunna gå tillbaka till företaget i form av riktade medel för kompetensutveckling för de deltidsanställda.

Det viktiga i det fortsatta arbetet mot deltidsarbetslösheten är att inte lägga ansvaret enbart på arbetstagaren utan att även finna direkta medel som riktar sig mot arbetsgivaren.

Stockholm den 1 oktober 2001

Annika Nilsson (s)

Kent Härstedt (s)