Motion till riksdagen
2001/02:A230
av Inger Segelström m.fl. (s)

Arbetstidsförkortning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kortare arbetstid.

Motivering

S-kvinnorna har i nästan 30 år kämpat för 6 timmars arbetsdag utan att få en minut. På de två senaste socialdemokratiska partikongresserna fick s-kvin­norna stöd för en successiv arbetstidsförkortning.

Visst tycker vi s-kvinnor att det går för långsamt och visst är vår dröm att vi hade kunnat påbörja 2000-talet med en arbetstidsförkortning. Detta var möjligt förra hösten när regeringen, alla fackliga organisationer och s-kvin­norna var eniga om att påbörja en arbetstidsförkortning. En sådan arbetstidsförkortning skulle avgöras av individen och gälla för timmar, hela dagar eller del av dag. Det är inte möjligt med nuvarande lagstiftning. Det som också diskuterades var att själv kunna använda den 5:e semesterveckan och en eventuell 6:e. I förslaget fanns ett startdatum och att de två första dagarna skulle finansieras via statsbudgeten. Kravet från s-kvinnorna var att en arbetstidsförkortning skulle göras generell och lika för alla, därför såg vi en lagändring som nödvändig eftersom det idag inte går att ta ut timmar, del av dag eller hel dag.

I dag ser vi att de typiskt manliga fackliga organisationer som i majoritet har medlemmar med heltidstjänster och en lön det går att leva på går före andra grupper och gör det med avtal och på egen bekostnad. De fackliga organisationer som främst organiserar kvinnor kan inte på egen hand bekosta en arbetstidsförkortning då deras medlemmar i första hand arbetar deltid och har en lön som det inte går att leva på. 40 % av Sveriges kvinnor arbetar deltid idag och flertalet kvinnor har på egen bekostnad gått ner till deltid.

Varför blev det ingen överenskommelse om arbetstidsförkortning förra året? Orsaken var att samarbetspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet sa nej. Motiveringen var främst att det var för lite. S-kvinnorna som under snart 30 år kämpat för en arbetstidsförkortning var en start, 2002 en början. Hur snabbt vi sedan skulle gå fram kunde vi avgöra år från år och avtalsrörelse för avtalsrörelse. Med den parlamentariska utredning som nu är tillsatt kan en eventuell arbetstidsförkortning genomföras först år 2003. Svenska folket förlorade 2 dagar år 2002 och det beklagar vi, men nu är det viktigt att det blir en arbetstidsförkortning snarast.

Stockholm den 26 september 2001

Inger Segelström (s)

Berit Andnor (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Agneta Brendt (s)

Eva Arvidsson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Ulla Wester (s)

Carina Ohlsson (s)