Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en analys av ungdomars villkor på dagens arbetsmarknad.
Bland få grupper i samhället är skillnaderna så stora som bland olika ungdomar. Många högskoleutbildade ungdomar erbjuds löner och anställningsvillkor som många gånger överstiger de äldres. Svårare är det för de ungdomar som ännu inte fått en fast förankring på arbetsmarknaden. Vi nås av allt fler exempel på ren rovdrift med ungdomar.
Etablerade företag inom call-centerverksamheter anställer ibland ungdomar för feriejobb för kanske sex till åtta veckor. När två veckor har gått får de minst produktiva gå och ersätts av en ny grupp ungdomar. Den ungdom som fått ett av sina första jobb får beskedet att hon inte duger och har samtidigt ingen annan möjlighet till sommarjobb – och inkomst.
I andra fall provanställer mindre seriösa företag ungdomar som arbetar hårt under någon vecka och sedan får lämna företaget utan vare sig jobb och ersättning för sin arbetsinsats.
Kommunerna började för några år sedan inrätta särskilda ungdomsjobb med uppgifter som annars inte skulle ha utförts. De ger många gånger en ungdom möjlighet att gå bredvid en kommunalanställd och biträda henne/honom i jobbet. Det är en värdefull insats riktad till yngre ungdomar som har svårt att få jobb på marknadens villkor. Lönerna är naturligtvis lägre än marknadslönerna, men innebär ändå en värdefull extrainkomst för de unga. På senare år har dock verksamheten fått ”smittoeffekter” och kommit att omfatta både äldre ungdomar och mer traditionella jobb i ett antal kommuner.
De ungdomar som hanteras allra sämst på arbetsmarknaden står ofta utanför de fackliga organisationerna. Det är inget nytt. Också för en äldre generation tog det någon tid innan man engagerade sig fackligt, och det skedde oftast på den första riktiga arbetsplatsen. Tidigare fanns trots detta en respekt för att ungdomarna skulle behandlas på ett hedervärt sätt. Idag är det sämre. ”Facket i sommarland” gör en viktig insats för skolungdomar som sommarjobbar, men det finns ändå skäl för staten att engagera sig starkare för att ungdomarna skall mötas av en anständig arbetsmarknad för att därmed påverka attityder och förhållningssätt på den svenska arbetsmarknaden. Jag föreslår därför att riksdagen initierar en analys av de förhållanden som möter ungdomarna på arbetsmarknaden.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Inger Lundberg (s) |
|
Maud Björnemalm (s) |
Lennart Axelsson (s) |
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Helena Zakariasén (s) |