Motion till riksdagen
2001/02:A205
av Ulla-Britt Hagström (kd)

Ansvarsfördelning för jämställdhetstillsyn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansvarsfördelningen mellan direktvalda regionala parlament och länsstyrelsen tydliggörs i jämställdhetsfrågorna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erfarenheter av jämställdhetsarbetet mellan de olika länen samordnas av JämO.

Motivering

Tillsynsansvar över jämställdhetslagen – en uppgift för länsstyrelserna? (Ds 2001:37) föreslår att länsstyrelserna får tillsynsansvar i sina län över att lagens regler om aktiva åtgärder efterlevs. Målsättningen är att den löpande tillsynen i första hand ska skötas av länsstyrelserna. JämO förutsätts i viss utsträckning aktivt ta del i det arbetsplatsnära tillsynsarbetet, t ex genom utbildnings- och granskningsprojekt i samarbete med länsstyrelserna. JämO samordnar och följer upp tillsynsverksamheten och har en vägledande roll. JämO föreslås också ta fram ett nationellt program för tillsyn över jämställdhetslagen.

Enligt förslag från regeringen får Skåne län och Västra Götalands län fortsätta med den modell som för närvarande prövas. Försöken med direktvalda parlament som bestämmer över regional utveckling fortsätter till år 2006. Västra Götalandsregionen har 47 000 anställda. Kvinnorna är i majoritet bland de anställda. Trots det finns det en tydlig uppdelning av uppgifter och positioner, där männen dominerar på positioner med inflytande och makt. Viktiga insatsområden för att komma i balans handlar alltså om löner, rekrytering, arbetsorganisation, medarbetarskap och ledarskap.

Enligt mål 9 i den av regionfullmäktige antagna regionala utvecklingsstrategin ska Västra Götaland de närmaste tio åren utvecklas till en föregångsregion i jämställdhet inom alla samhällssektorer. Det ska i det horisontella perspektivet genomsyra allt utvecklingsarbete i Västra Götaland. Jämställdhet och regioners utveckling handlar om att ta vara på resurser hos både kvinnor och män. Det ger större kraft, bredare perspektiv och större möjlighet till nytänkande och utveckling i det regionala utvecklingsarbetet om kvinnor och män är lika delaktiga i samhällslivets olika områden.

Länsstyrelsen har i samarbete med Västra Götalandsregionen tagit fram strategin ”Balans i livet”. De viktigaste insatsområdena är socialt liv, utbildning, arbetsliv, makt och inflytande samt internationellt samarbete. Strategin bygger på ”gender mainstreaming” eller ”jämtegrering”.

Tillväxtavtal

Västra Götaland har av regeringen tillsammans med Blekinge och Jämtland utsetts till pilotregion för jämställda tillväxtavtal. Regionen har tillsammans med SCB tagit fram ett ”jämställdhetsindex” för att få en bild av hur en jämställd kommun, ett jämställt län eller en jämställd region är. Statistiska uppgifter har tagits fram inom tio områden, bl a förvärvsarbetande, inkomst, eftergymnasial utbildning, föräldrapenning m.m. ohälsotal, ledamöter i kommunala församlingar, egenföretagande och arbetslösa.

Som pilotregion för jämställda tillväxtavtal är syftet att utveckla metoder för att integrera jämställdhet i det regionala tillväxtavtalet. Projektet innehåller en analysdel, en metodutvecklingsdel och en utbildningsinformationsdel. Detta ska ske genom kunskapsutveckling och opinionsbildning, att utveckla kontaktnäten och samarbetet, att implementera jämställdhetsperspektivet i övriga regionutvecklingsmål, att fortsätta med projektet om jämställda tillväxtavtal, att utveckla jämställdhetsindexet och att förbättra den egna interna jämställdhetspolicyn inom regionen.

Länsstyrelser och direktvalda parlament

Resurserna för tillväxtavtal går genom Näringsdepartementet. Här är syftet att utveckla metoder för att integrera jämställdhet i det regionala tillväxtavtalet. Västra Götalandsregionen samverkar med länsstyrelsen i jämställdhetsfrågor. Länsstyrelsen ska enligt det nya förslaget ha tillsynsansvaret i sina län över att jämställdhetslagens regler om aktiva åtgärder efterlevs. I jämställdhetslagen finns inga bestämmelser om de uppgifter och det ansvar som länsstyrelserna har i fråga om jämställdhet. Detta regleras i förordningen (1997:1258) med länsstyrelseinstruktion, där det i 3 § anges att länsstyrelserna bland annat svarar för ”jämställdhet mellan kvinnor och män”. Närmare författningsreglering om vari dessa uppgifter består saknas. Det är viktigt att länsstyrelsernas uppdrag tydliggörs liksom uppgiftsfördelningen mellan direktvalda regionala parlament och länsstyrelsen.

Eftersom jämställdhetsfrågorna förväntas få en mera tydlig lokal/regional hemvist, vilket i sig är positivt och i överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen, medan nationella medel fortfarande ges till de lokala tillväxtavtalen, är det viktigt att JämO inte släpper det övergripande och samordnande ansvaret.

Stockholm den 24 september 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)