den 19 oktober

Fråga 2000/01:98 av Lars Hjertén (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om livslångt lärande

Alla är överens om att kravet på livslångt lärande kommer att öka i vårt samhälle. Det livslånga lärandet innehåller såväl kortare utbildningar som längre och eftersom en strävan är att människor ska arbeta högre upp i åldrarna krävs en återkommande utbildning även för den som närmar sig pensionsåldern, om man vill ha kvar kvalificerade arbetsuppgifter.

I skoldebatten den 18 oktober sade skolministern bl.a. följande: "Vi ser det livslånga lärandet som en nödvändighet i det framtida samhället, där bristen på arbetskraft bara kommer att öka. Många vuxna kommer att byta jobb flera gånger. Man kommer ständigt att gå in till ett nytt lärande."

Ett stort problem är att den nya studiemedelsförordningen inte ger individen den ekonomiska tryggheten för ett livslångt lärande. Man kan bara erhålla studiemedel för högskolestudier under tolv terminer, såvida det inte finns synnerliga skäl för ytterligare studier. Ett lärande som påbörjas i ungdomen och inte avslutas förrän man blir pensionär kan aldrig begränsas till tolv terminer, särskilt om man redan från början förbrukat åtta@tio terminer i sin grundutbildning.

Jag vill därför fråga statsrådet om detta kommer att beaktas i den vuxenutbildningsproposition som ska läggas på riksdagens bord om några månader.