den 18 oktober

Fråga 2000/01:83 av Margareta Viklund (kd) till socialminister Lars Engqvist om barnens fysiska och psykiska hälsa

Den ena larmrapporten efter den andra visar att många barn i Sverige inte mår särskilt bra i dag. Docent Peter Währborg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger bl.a. i Dagens Nyheter den 13 oktober 2000, att de "vällevnadssjukdomar", som vi allt oftare hittar hos barn kan vara orsakade av stress. Men trots att det ännu inte finns några metoder att utröna om det verkligen är så, kan ändå konstateras att sjukdomar som diabetes, depression och fetma kryper allt längre ned i åldrarna. Det är sjukdomar som sätts i samband med felaktig kost och brist på motion. Hos vuxna sätts de även i samband med stress och psykisk belastning.

En amerikansk undersökning publicerad redan år 1989 visade att två tredjedelar av 13-åringarna hade begynnande arterioskleros i sina kärl. En annan undersökning gjord på 600 skolbarn i Stockholm, Göteborg och Småland visade att barnen hade många tecken på stress, bl.a. förhöjda halter av olika stresshormoner. Det finns också undersökningar som visar att frekvensen av magont och huvudvärk fördubblats under en tioårsperiod. Samtidigt kommer larmrapporter om att ungefär 13 % av 1 000 intervjuade sjuåringar har eller har haft känningar av tinnitus, dvs. ringningar, susningar och andra oljud i öronen. Besvären har troligen orsakats av den höga ljudnivån på daghemmen.

Min fråga till socialministern:

Avser regeringen inför planeringen av den framtida barnomsorgen verka för att en vetenskapligt grundad undersökning om barnens fysiska och psykiska hälsosituation kommer till stånd?