den 17 oktober

Fråga 2000/01:74 av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om klientens ställning inom socialtjänsten

Det finns en väl utvecklad lagstiftning för tillsyn för såväl sjukvårdspersonal som över verksamheter. Inom sjukvården kan staten, genom Socialstyrelsen, förelägga både offentliga och privata vårdgivare att vidta vissa åtgärder i syfte att tillgodose patientsäkerhetens krav. Om inte vårdgivaren följer föreläggandet kan Socialstyrelsen t.o.m. stänga verksamheter.

Inom socialtjänsten har länsstyrelsen som tillsynsmyndighet möjlighet att föreläggande alternativt att stänga vissa verksamheter. Yrkesinspektionen kan stänga viss verksamhet som anses farlig ur en arbetsmiljösynpunkt. Det existerar således instrument som skyddar personalen men inte medborgaren. Någon motsvarighet till sjukvårdens tillsyn över personalens handlande, som även innefattar olika disciplinära åtgärder, finns inte heller. Det är anmärkningsvärt inte minst med tanke på den utsatta situation som många av de som söker sig till socialtjänsten befinner sig i. För en förälder vars barn är inne i en depression och på väg in i ett missbruk är det viktigt att erhålla garantier för att barnet får hjälp i rätt tid. Den som behöver vård för sitt missbruk borde också kunna kräva information av experter på området om alternativa behandlingsmetoder.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Avser statsrådet vidta åtgärder så att klienter som söker hjälp hos socialtjänsten omfattas av samma typ av säkerhet och skydd som en patient inom sjukvården?