den 15 december

Fråga 2000/01:470 av Annelie Enochson (kd) till miljöminister Kjell Larsson om gaskombikraftvärmeverk

I Sverige behöver vi energi till uppvärmning. En del av denna energi utvinns ur fossila bränslen såsom olja, med, som alla vet, negativa miljökonsekvenser. Att de fossila bränsletillgångarna sinar ut torde tillsammans med miljöproblemen de orsakar leda till en prioritering av utveckling av alternativa sätt att erhålla energi för värme och andra syften.

Ett alternativ är fjärrvärme byggd på naturgas. Göteborg Energi AB har systematiskt vidareutvecklat fjärrvärmesystemet under de senaste 30 åren, vilket resulterat i att 80@90 % av alla hus i Göteborg, exklusive småhus, nu värms med fjärrvärme. Det har i sin tur kraftigt minskat behovet av olja och jämfört med 1970-talets 90 %, framställs endast 3 % av dagens inmatade energi i fjärrvärmesystemet ur olja. Och 1998 inleddes ett fjärrvärmeprojekt för att anslutna småhus under en fyraårsperiod. Det gör att rökgasutsläppen från 15 000 oljeeldade värmepannor försvinner helt.

Med förväntade räntenivåer och priser på gas och el och med nuvarande skattebelastning är investeringar i s.k. gaskombikraftvärmeverk ekonomiskt försvarbara. Men i och med att regeringen nyligen föreslog en skatteväxling på 3,5 miljarder kronor, som ett första steg i ett tioårsprogram, hotas planerade byggen av värmeverk. Fler steg gör detta alternativ för dyrt.

Därav vill jag fråga:

Vilka kompletteringar till nuvarande förslag planerar regeringen för att säkerställa att detta miljövänliga och samhällsekonomiskt förmånliga alternativ inte kommer att äventyras?