den 11 december

Fråga 2000/01:417 av Inga Berggren (m) till statsrådet Ingela Thalén om sjuklönekostnader

14 dagars sjuklön är en belastning särskilt för små företag. Om någon blir sjuk i ett småföretag med t.ex. två anställda belastas företaget med sjuklön under 14 dagar, utan att något motsvarande arbete utförs. Kostnader för vikarie tillkommer om det går att få en vikarie som snabbt kan börja göra jobbet. Småföretag med god ekonomi kan knäckas på grund av kostnader för sjuklön samtidigt som vikarie inte går att få. Eftersom varje anställd är en så stor del av personalstyrkan, blir belastningen för småföretaget av helt andra proportioner än när en person är sjukskriven i ett stort företag.

Det är min uppfattning att arbetsgivaren bör ha ett ansvar för sjukskrivningar och arbetsskador som har samband med arbetet. När den anställde skadar sig på fritiden t.ex. under korpidrottande eller i skidbacken är det en helt annan sak. Arbetsgivaren ska rimligtvis inte belastas för det som arbetsgivaren inte har del i. Att skilja på om den anställdes skador och sjukdomar har orsakats på jobbet eller på fritiden vore högst rimligt, vikarieproblemen är en nog stor belastning.

Vad avser ministern vidta för åtgärder för att företagen inte ska belastas med 14 dagars sjuklön när arbetstagaren blivit sjuk eller skadat sig under fritiden?