den 6 december

Fråga 2000/01:359 av Berit Adolfsson (m) till socialminister Lars Engqvist om rättsintyg vid kvinnomisshandel

Misshandlade kvinnor kan få vänta i månader på åtal mot gärningsmannen. Gång på gång försenas utredningar på grund av att en del läkare dröjer med att skriva rättsintyg eller att intygen inte är korrekt skrivna. Dessa intyg är nödvändiga för att utredningen ska kunna skickas vidare till åklagare.

Det är den undersökande läkaren vid t.ex. sjukhusens akutmottagningar som är ansvarig att utfärda ett rättsintyg. Rättsintyget ska bekräfta; att kvinnan utsatts för de skador som hon beskrivit, att den uppgivna tidpunkten för skadans uppkomst kan stämma, om skadan varit lindrig eller livshotande, om skadan förväntas ges bestående fysiska eller psykiska men.

Läkarna är ibland osäkra på hur rättsintygen ska vara utformade. En del rättsintyg är slarvigt utfärdade. Det är viktigt att läkarna förstår betydelsen av ett korrekt skrivet rättsintyg @ detta kan vara kvinnans enda bevis mot gärningsmannen.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att uppmärksamma hälso- och sjukvården på vikten av korrekt och snabbt utformade rättsintyg?