den 1 december

Fråga 2000/01:336 av Marianne Andersson (c) till näringsminister Björn Rosengren om solenergi

Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet är främst i världen när det gäller utvecklingen av solenergi. Deras tunnfilmsteknologi är mycket kostnadseffektivare än någon annan solenergi. Vid ett kommersiellt genombrott skulle denna teknik bl.a. kunna lösa en stor del av energiproblemen i den fattiga och solrika delen av världen. Det skulle betyda mycket för utveckling, välfärd och inte minst för klimatfrågorna såväl i den fattiga delen av världen som i i-länderna. Som exempel kan nämnas att tusentals byar i Indien skulle kunna ersätta nuvarande kolbaserade smutsiga energi med denna typ av solenergi till ett betydligt lägre pris.

Det är angeläget att Sverige omsätter sina forskningstekniska landvinningar i produktion i Sverige. Som alltid är den trånga sektorn kapital till pilotprojekt. I verksamhet av den här storleksordningen krävs samarbete mellan staten, näringslivet och forskningen för att komma vidare.

Jag vill därför fråga:

På vilket sätt avser regeringen bidra till att solenergin i form av tunnfilmsteknologin kan få en kommersiell utveckling?