den 28 november

Fråga 2000/01:334 av Desirée Pethrus Engström (kd) till socialminister Lars Engqvist om migrän

1,2 miljoner svenskar lider av migrän och för 350 000 av dessa är värken ett svårt handikapp. Migränbehandling är inte enbart en landstingsangelägenhet, eftersom kostnader för mediciner (ca 650 miljoner kronor per år) och sjukskrivningar drabbar staten. Trots detta satsas lite på denna folksjukdom.

Migräniker måste ha rätt till medicin och inte av Läkemedelsverket och Socialstyrelsen få den jämförd med s.k. komfortmediciner som Viagra. Denna jämförelse är orimlig, då många migräniker lider av extrem smärta. Försäkringskassorna måste satsa på snabb och effektiv rehabilitering och landstingen bör erbjuda migränikern en s.k. migränskola, som ger kunskap om sjukdomen och behandlingar som kan bryta migränikerns smärtcirkel. Få migräniker får i dag tillgång till adekvat rehabilitering.

En undersökning vid Saab visar att huvudvärk hos personalen kostar 7 200 kr per person och år. Om motsvarande siffror användes på Sverige skulle kostnaderna för nedsatt produktion bli 14 miljarder kronor per år! Detta innebär att det är lönsamt att sätta in åtgärder mot svår huvudvärk. Också den enskilde migränikern drabbas av kostnader i form av lönebortfall vid sjukdom, kostnader för olika behandlingar, och höga medicinkostnader. Det finns anledning att se över detta, och kanske erbjuda migräniker gratis medicin då de alltså har stora kostnader som är relaterade till sjukdomen.

Vad avser socialministern och regeringen göra för att komma till rätta med det lidande och de kostnader som migrän innebär?