den 30 november

Fråga 2000/01:327 av Harald Nordlund (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om trygghetssystem för studenter med barn

Våra trygghetssystem och socialförsäkringar är uppbyggda enligt inkomstbortfallsprincipen. Detta drabbar de ca 50 000 studenter som har barn på flera olika sätt.

Det första är föräldraförsäkringen. Förvärvsarbetande får 80 % av inkomsten medan studenter får nöja sig med 1 800 kr före skatt.

Det andra är ersättningen vid omhändertagande av långvarigt sjukt barn. Då får de behålla studiemedlen men får inte lånedelen avskriven. Den tillfälliga föräldrapenningen med 80 % av inkomsten under höst 60 dagar gäller inte studerande. De får vårda sjuka barn med lånade pengar som ska betalas tillbaka genom ett senare förvärvsarbete.

Det tredje gäller rätten till socialbidrag. Förvärvsarbetande med barn och inkomst under socialbidragsnormen har rätt till socialbidrag. En student i samma situation har det inte.

Detta innebär att unga föräldrar tvekar att påbörja högre studier eller kommer i ekonomiska svårigheter. Det riskerar också att bibehålla den sociala snedrekryteringen till högskolan.

Min fråga till utbildningsministern är:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att stärka de studerandes sociala trygghet, speciellt med hänsyn till studerande med barn?