den 23 november

Fråga 2000/01:289 av Gun Hellsvik (m) till justitieminister Thomas Bodström om skillnad mellan privat- och offentliganställda

Åtskilliga missbrukare erhåller vård på privata vårdhem. Det är inte ovanligare att personalen utsätts för våld och hot på ett privat vårdhem än det är på ett offentligt drivet. När så sker kan emellertid det offentligas reaktioner bli olika beroende på vid vilken sorts behandlingshem våldet eller hotet utövats.

Vid våld eller hot om våld mot tjänsteman ingår i straffskalan för brottet endast fängelse. En anställd på ett privat vårdhem betraktas emellertid inte i lagens mening som tjänsteman och hotet om våld mot denne faller därför under regeln om olaga hot. För detta brott finns för normalgraden böter i straffskalan.

Enligt uppgift är det lättare att få åklagare att begära häktning av en person som utövar hot på ett offentligt vårdhem än vid vård på ett privatägt. För personalen är detta ett allvarligt orosmoment. Att anmäla en intagen med risk för att han eller hon återkommer samma dag med sina aggressioner kvar skapar ingen trygghet för de anställda. Rimligen bör det finnas samma möjligheter till häktning för likartade situationer oberoende av om hotet riktas mot en privatanställd eller en offentliganställd person.

Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är:

Är justitieministern beredd att ta initiativ till en lagändring som undanröjer skillnaden mellan privatanställda och offentliganställda med likartade uppgifter och arbetssituation?