den 15 november

Fråga 2000/01:223 av Harald Nordlund (fp) till jordbruksminister Margareta Winberg om Laxforskningsinstitutet

Sedan 1959 har Laxforskningsinstitutet i Älvkarleby byggt upp en unik kompetens inom sitt område. Man har följt upp effekterna av kompensationsutsättning av lax, tagit fram fakta och underlag för Fiskeriverkets och Jordbruksdepartementets förhandlingar och beslut, gjort beståndsuppskattningar m.m. Den kompetens som byggts upp betyder oerhört mycket för att lösa olika problem kring laxfiskevården, bl.a. bevarandet av laxens genetiska mångfald.

Laxforskningsinstitutet representerar Fiskeriverket i internationellt sammansatta arbetsgrupper som behandlar laxbeståndsfrågor i såväl Östersjön som i Atlanten, deltar i EU-finansierade projekt tillsammans med internationella kolleger och fler förfrågningar om deltagande i planerade EU-projekt har ställts till institutet.

Laxforskningsinstitutet har uppfödning av lax och havsöring i forskningssyfte och man samarbetar med många universitet. Ett exempel är forskning kring laxsjukdomen M/74.

Då Vattenfall, enligt sin bolagsordning, inte har någon skyldighet att bidra till institutets verksamhet måste en framtida finansiering tryggas på annat sätt.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga jordbruksministern hur den unika kompetens i laxfrågor (inom genetik och sjukdomar), som fortfarande finns vid Laxforskningsinstitutet, ska bevaras och utvecklas i framtiden vid en eventuell nedläggning av institutet.