den 8 november

Fråga 2000/01:184 av Annelie Enochson (kd) till miljöminister Kjell Larsson om spridning av legionellabakterier

Enligt Boverket insjuknar upp till 1 000 personer i Sverige årligen i legionärssjukan, varav en tiondel av dessa avlider. En stor orsakande faktor bakom spridningen av den s.k. legionellabakterien är vanliga men olämpligt utformade vattensystem.

Legionellabakterien finns naturligt i våra vattendrag och i vårt grundvatten, men utgör där ingen fara för människor. Bakterierna trivs i stället bäst i stillastående vatten vid temperaturer runt 38@40 grader. Allmänt sett kan man säga att ju större och mer komplexa vattensystemen är, desto större är risken för bakterietillväxt.

Flera fall av smitta har uppstått på våra svenska sjukhus där vattensystem är både stora och komplicerade. Den kanske vanligaste smittoplatsen är ändå våra vanliga bostäder. Vanligtvis sprids bakterien genom att vi andas in vattendimma i duschen. Andra smittokällor kan exempelvis vara luftkonditioneringssystem och bubbelbad. Man kan däremot inte få legionärssjukan av att dricka vatten.

Den kanske viktigaste åtgärden för att undvika spridningen av legionellabakterien är att hålla rätt vattentemperatur i tappkranar. Minst 50 grader ska det vara. Ett problem i sammanhanget är att bygglagstiftningens regler för vattentemperaturer oftast inte är obligatoriska för hus byggda före 1994.

Givet ovan vill jag fråga vad ministern avser göra för att minska riskerna för spridning av legionellabakterien via vattensystem i bostads- och andra hus.