den 30 oktober

Fråga 2000/01:152 av Ester Lindstedt-Staaf (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om stress i skolan

För någon vecka sedan rapporterade nyhetssändningarna att skolelever stressar så mycket att de får ålderssjukdomar. Alltfler barn och ungdomar uppvisar tecken på åderförkalkning och diabetes.

Skolan har bl.a. till uppgift att lära ut hur man bevarar hälsan. Samtidigt medför den ökande stressen i skolan att elever präglas med en ohälsosam livsstil. Denna stress finns i någon mån på mellanstadiet, mer på högstadiet och utbrett i gymnasiet. Formellt sett är gymnasiet frivilligt för eleverna, i praktiken inte.

I gymnasiet förekommer att scheman läggs med mycket olika belastning. Med läxor, få eller inga raster, lunchrast när matsalen är stängd och långa gymnastikpass i stora grupper, där det inte finns tid eller utrymme att duscha efteråt för att hinna förflytta sig till nästa lektion. Detta kan vara ett uttryck för dåligt ledarskap men också för dålig empati på grund av utbrändhet.

Även lärare är stressade. Tillsammans med sjukvårdspersonal står lärare för den största ökningen av sjukskrivningar med diagnos utbrändhet. Både lärare och elever lyder under arbetsmiljölagen och har därmed rätt att kräva en acceptabel arbetsmiljö.

Min fråga till statsrådet är:

Vad tänker statsrådet göra för att motverka stress i skolan?