den 27 oktober

Fråga 2000/01:146 av Kent Härstedt (s) till statsrådet Britta Lejon om e-demokrati

Enligt regeringen är det ett prioriterat mål att öka interaktionen mellan medborgare och politiker på kommunnivå, att stärka legitimiteten på lång sikt och att använda sig av den nya tekniken i detta. Men hur ska detta kunna ske om inte politiken från regeringens sida är tydlig och resurser tillskjuts för en sådan verksamhet?

De bidrag som delats ut hittills (5 miljoner) räcker inte långt och det är uppenbart att satsningen inte tas på tillräckligt allvar ute i landet. IT-medvetenheten bland kommunalpolitiker är fortfarande mycket låg och det finns få undantag. Oavsett IT-projektet i Kalix är det förvånande att en såpass viktig fråga behandlas på detta sätt. Sverige har i nuläget en mycket hög datortäthet, stor andel uppkopplade medborgare och en mängd starka företag som kan och vill bygga e-demokratilösningar.

Förutsättningarna är goda, men för att nå hela vägen fram krävs tydliga signaler från demokratiministern och resurser från regeringens sida. Vi kan inte förvänta oss att kommunerna kommer att gå i bräschen för e-demokrati utan tillräckligt stöd @ politiskt och finansiellt @ från regeringens sida.

Vad ämnar regeringen att ta för initiativ för att få fart på e-demokratiutvecklingen i landet?