den 15 juni
Fråga 2000/01:1427 av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Mona Sahlin om uppföljning av Arbetsdomstolen
Arbetsdomstolen, AD, är en specialdomstol för tvister om kollektivavtal och andra tvister om förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. AD inrättades 1928 och dess domkrets omfattar hela landet.
Ledamöterna i AD förordnas av regeringen för en tid av tre år. Vid huvudförhandling ingår normalt sju ledamöter: en ordförande och en vice ordförande, som båda ska vara jurister, en tredje neutral ledamot, som ska ha "särskild insikt" i arbetsmarknadens förhållanden, samt två arbetsgivar- och två arbetstagarledamöter. Totalt består AD av högst fyra ordförande, högst fyra vice ordförande samt 17 andra ledamöter, vilket innebär att domstolen kan arbeta i flera sjumannasammansättningar (SFS 1974:371).
Av arbetsgivarledamöterna utses fyra personer efter förslag av Svenskt Näringsliv, en efter förslag av Svenska kommunförbundet samt en efter förslag av Landstingsförbundet. Dessutom utses en ledamot att representera staten som arbetsgivare. Arbetstagarledamöter utses efter förslag av LO (fyra), TCO (två) och SACO (en). AD:s domar får inte överklagas.
Sju mål som gäller lönediskriminering har avgjorts i Arbetsdomstolen. Endast vid två av dessa har de kvinnor det gällt ansetts diskriminerade och erhållit skadestånd.
Är ministern beredd att verka för en översyn av lagen så att sammansättningen av domstolen inte missgynnar kvinnor i lönediskrimineringsfrågor?