den 9 november

Interpellation 2000/01:98 av Ola Karlsson (m) till kulturminister Marita Ulvskog om taltidningstjänster via Internet

På många håll i världen distribueras taltidningar åt synskadade via Internet. Ett talsyntesprogram omvandlar tidningstexten till tal. Eftersom ingen uppläsning därmed behövs, är systemet billigt. Låga kostnader möjliggör en mångfald av tidningar åt de synskadade att ta del av. Dessutom pekar trenden på att kostnaderna för Internettjänster blir allt lägre, och inte minst utvecklas tekniken snabbt, bl.a. med försök på talstyrd browser.

Taltidningsnämnden beställde i somras en utredning som hade till uppgift att förorda en ny distributionsform för taltidningar. Utredningsuppdraget gick till Teracom. Hos Teracom kom man fram till att Internet var omodernt. I stället förordade man den fem gånger så dyra utsändningen via DAB-radio. DAB-tekniken kräver särskilda mottagare och att nyheterna manuellt läses in. Blott inläsningen beräknas kosta 105 miljoner kronor. Trots fördyringarna förespråkar Taltidningsnämnden DAB, som av en händelse ägs av Teracom! Med taltidningstjänster via DAB-radio skulle Teracom äntligen få några användare till sitt starkt kritiserade DAB-projekt.

De pengar som behövs för att utveckla taltidningsmottagare för DAB skulle sannolikt räcka till såväl PC som talsyntesprogram för de nära 10 000 synskadade som i dag har taltidning. Internet är inte en fluga som kanske blåser förbi. Mångfalden av utvecklare gör Internet överlägset andra distributionsformer, vad beträffar såväl funktion som kostnadseffektivitet. Att nätet skapar möjligheter för människor med funktionshinder råder det inget tvivel om. Därför är det beklagligt att hänsyn till Teracom verkar väga tyngre än möjligheten att kostnadseffektivt erbjuda taltidningstjänster via Internet. Det är de synskadade som ska erbjudas stöd, inte bolaget Teracom.

Vilka åtgärder avser kulturministern vidta för att resurserna för taltidningstjänster används för att i första hand gagna de synskadade?