den 7 november

Interpellation 2000/01:92 av Birgitta Sellén (c) till justitieminister Thomas Bodström om droganvändandet i Sverige

Droganvändandet ökar i Sverige. Ungdomar som missbrukar droger utsätter sig själva för experiment med sin psykiska och fysiska hälsa på ett sätt som ingen forskare skulle drömma om att utsätta en människa för.

De flesta drogerna är narkotikaklassade och därmed förbjudna, men det finns undantag.

Den 1 februari 2000 narkotikaklassades drogen GHB i Sverige. Det var ett mycket bra beslut som vi fattade utan att EU hade narkotikaklassat drogen. I dag har 3@4 länder inom EU narkotikaklassat GHB. Dessvärre är uppfinningsrikedomen stor bland de som missbrukar droger. I dag kan vi se en ökning av användandet av det ämne som GHB framställs av, nämligen GBL @ gamma butyrolacton. GBL tas som det är och den egna människokroppen omvandlar det till GHB. Man kan säga att missbrukare tar ett tillåtet ämne, men ut ur kroppen kommer en narkotikaklassad drog.

Våra lagar är sådana att vi narkotikaklassar ett ämne med en speciell kemisk sammansättning. Därför är GHB olagligt men GBL, som påverkar kroppen på samma sätt som GHB, är lagligt.

Jag anser därför att det är dags att se på preparatens verkan och inte på dess kemiska sammansättningar vid narkotikaklassningar.

En användare säger: @ Världen blir väldigt varm, alla människor blir kramiga och supersociala.

Det är också känt för att användas som en partydrog, vilket gör att många unga flickor luras till sexualdebut som de inte själva har valt utan luras till eftersom de blir ilurade drogen. GBL blandas ofta i drinkar, den kallas i Göteborgsområdet för Gobbe.

GHB@GBL är en snävdoserad drog där en användare hotas att gå från eufori till medvetslöst tillstånd på kort tid. Tillverkningen i "kökslaboratorier" gör att styrkan från gång till gång inte går att kontrollera. I kombination med alkohol är GHB och GBL extremt farligt eftersom den sövande effekten blir än starkare och hotar slå ut andningen.

Huvudanledningen till att ungdomar lockas av GHB och GBL är priset och tillgängligheten. Merparten av tillfrågade ungdomar tror sig veta att de skulle kunna få tag på drogen genom ett par snabba telefonsamtal. På Internet finns både recept och importorganisationer angivna.

Jag har lyft denna fråga flera gånger i riksdagen och vid debatterna fått svaret att GBL enligt förslag från EU ska sättas upp på prekursorlistan och att "Sverige följer utvecklingen noga och bevakar kontinuerligt frågan".

Det svaret räcker inte! Från Sverige måste vi driva på frågan och se till att snabba på ett beslut. Det finns för övrigt väldigt många kemikalier som ska riskbedömas i EU så därför gäller det att trycka på bedömningen av GBL.

Det finns 100 106 olika kemiska ämnen som ska riskbedömas och man har prioriterat undersökning av 110 ämnen. Hittills har man riskbedömt 77 och endast 32 har man föreslagit åtgärder av.

Hur stor är sannolikheten att GBL kommer att prioriteras högt för att göra en undersökning?

GBL är ju ett miljövänligt rengöringsmedel, som bl.a. behövs för att sanera inom industrin. Det säljs ca 200 ton GBL i Sverige årligen. Det ersätter trikloretylen som är cancerframkallande. För övrigt säljs också ett medel som heter BD @ butandiol i samma syfte och även det används som GHB-drog.

Så länge som det inte finns en relevant EU-lagstiftning så kan vi i Sverige fatta egna beslut. Vi kan även ge förslag till ändringar i EU-lagen och där kan vi t.ex. kräva att man sätter upp preparatsdirektiv, dvs. se på preparatets verkan och inte på den kemiska sammansättningen. Vi kan också tillsätta något medel i GBL som gör att det ger kräkningseffekter, vilket bör leda till att man inte intar medlet.

Rikskriminalens narkotikarotel anser att vi politiker sover beträffande drogmissbruket. I egenskap av nybliven justitieminister kan Thomas Bodström nu visa att så inte är fallet. Låt oss i Sverige gå i främsta ledet och trycka på i EU:s narkotikaobservatorium (EMC@DDA) för att det ska vara preparatets verkan och inte den kemiska sammansättningen som ska ligga till grund vid narkotikaklassningar av olika ämnen.

Mina frågor till justitieministern:

1. Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att lyfta frågan om GBL i EU:s narkotikaobservatorium?

2. Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att ta initiativ till att Sverige fattar egna beslut beträffande GBL, och att eventuellt tillsätta kräkningsmedel eller liknande i GBL?