den 20 oktober

Interpellation 2000/01:59 av Mikael Oscarsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om nikotinläkemedels tillgänglighet

Trots att det är väl känt att rökning är farligt för hälsan är det fortfarande 1,4 miljoner människor som röker i Sverige i dag. Rökning är avgjort vårt största hälsoproblem. Det är den vanligaste orsaken till ohälsa och för tidig död. Tobaksrökning skördar långt fler offer än vad trafikolyckor, alkohol- och narkotikamissbruk gör tillsammans. Det vållar ett stort mänskligt lidande och innebär betydande samhällskostnader. Låt mig få ta ett exempel: Om bara 100 personer slutar röka minskar sjukvårdskostnaderna de första fem åren med närmare 1 miljon kronor på grund av färre fall av hjärtinfarkter, stroke och lungcancer. (Källa: Socialstyrelsen.)

Det finns olika sätt att sluta röka. Ett säkert, effektivt och välbeprövat sätt är nikotinläkemedel. I en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering betonas också att hjälpmedel för rökavvänjning fördubblar rökarens chanser att bli permanent rökfri.

Men i dag är tillgängligheten av nikotinläkemedel mycket låg. Det blir särskilt tydligt när man jämför med hur lätt det är att få tag i tobak. Nikotinläkemedel får ju enligt läkemedelslagstiftningen endast säljas via apoteket. Det finns i dag knappt 900 apotek i Sverige. Samtidigt vet vi att det finns närmare 34 000 ställen som säljer tobak. Bor man i glesbygd är det enkelt att få tag i tobak i den lokala livsmedelsbutiken, men betydligt längre till närmsta apotek. Det rimmar illa med våra folkhälsomål. Ett litet, men betydelsefullt steg för att öka tillgången vore att även apoteksombuden får sälja nikotinläkemedel.

Mina frågor till statsrådet är:

Hur motiverar regeringen sin hållning att begränsa tillgängligheten till nikotinläkemedel?

Är regeringen beredd att vidta några åtgärder för att förbättra tillgängligheten av nikotinläkemedel?