den 23 oktober

Interpellation 2000/01:56 av Camilla Sköld Jansson (v) till näringsminister Björn Rosengren om kvalitén i aktivitetsgarantin

Från den 1 augusti 2000 gäller en aktivitetsgaranti för långtidsarbetslösa. Människor som under lång tid varit arbetslösa ska ges ett bättre stöd för att åter komma in på arbetsmarknaden och få ett arbete. Även de som uppbär socialbidrag, på grund av arbetslöshet, omfattas av garantin.

Under krisåren på 1990-talet prioriterades volym i arbetsmarknadspolitiken. Under denna tid handlade det till stor del om försörjningsstöd och uppehållande åtgärder. Många insatser syftade till att återkvalificera den arbetssökande till ny ersättningsperiod i a-kassan och inte till att fylla ett utbildningsbehov. Många av de långtidsinskrivna har tidigare genomgått olika åtgärder som inte lett framåt. Därför finns det i dag en stor skepsis mot nya åtgärder.

Stödet till långtidsarbetslösa ska nu bli mer långsiktigt och målinriktat. För många kan deltagandet i aktivitetsgarantin bli förhållandevis långvarigt och enda sättet att lämna garantin är i princip via reguljärt arbete eller utbildning.

Mot denna bakgrund är det av särskild vikt att verksamheten inom ramen för aktivitetsgarantin är av mycket hög kvalité. En viktig förutsättning för att syftet med aktivitetsgarantin ska uppfyllas är att förmedlingar tillsammans med de arbetslösa gemensamt utformar handlingsplaner av hög kvalité med ett innehåll som leder till utveckling. Detta gäller alla även för de som uppbär socialbidrag.

Under den korta tid som garantin verkat har blandade erfarenheter erhållits. På vissa orter har en mycket bra verksamhet startats medan det på andra håll finns exempel på verksamheter med mycket torftigt innehåll. Det finns dessutom, enligt uppgift, kommuner som villkorar rätten till socialbidrag med deltagande i aktivitetsgarantin.

I de fall där kvalitén brister är det inte enbart den lokala förmedlingen som får kritik utan hela systemet med aktivitetsgarantin förfelas och riskerar få dåligt rykte. Det är av synnerligen hög vikt att kvalitén i arbetet för de arbetslösa inom ramen för aktivitetsgarantin är hög över hela landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidtaga så att kvalitén i aktivitetsgarantin blir hög över hela landet?

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidtaga så att även socialbidragstagare garanteras en verksamhet präglad av ömsesidighet i planering och utformning?