den 19 oktober

Interpellation 2000/01:49 av Gun Hellsvik (m) till justitieminister Thomas Bodström om narkotika och ungdomsbrottslighet

Narkotikan är ett gift i vårt samhälle, inte minst för våra unga. Ständigt nya preparat letar sig fram till ungdomarna genom cyniska narkotikahandlare. Konsekvenserna visar sig på våra sjukhus och på ungdomsmottagningar, som exempelvis på Maria ungdom här i Stockholm.

För drygt tio år sedan, 1989, sökte sig 690 ungdomar till Maria ungdom för behandling. 1997 kom 1 340 och i år räknar man med liknande siffror. Bakom siffrorna döljer sig en smygande acceptans av narkotika, "droger har blivit poppis igen" som det stod i någon artikel.

Men de ungdomar som söker sig till Maria ungdom har ofta en komplicerad problembild. Narkotikamissbruk och annan kriminalitet sammanstrålar ofta i samma person. Våldsbrottsligheten i Sverige har under senare tid förråats och begås i högre utsträckning av ungdomar.

Det är tydligt att samhället låter ungdomar sjunka alltför långt ned i ett asocialt beteende innan tillräckligt ingripande åtgärder sätts in. Justitieministern har själv tagit upp frågan om de långa handläggningstiderna, det går alltför lång tid mellan brott och påföljd. Inte minst är detta ett problem när det gäller unga lagöverträdare.

Moderaterna har vid upprepade tillfällen krävt att polisen ska ges möjlighet att narkotikatesta även barn under 15 år, vilket skulle leda till att barn i riskzonen skulle kunna uppmärksammas på ett tidigare stadium.

Det krävs enligt min uppfattning en målinriktad och fokuserad politik för att tidigt fånga upp unga människor på glid. Tidiga och tydliga reaktioner är avgörande för att ungdomsbrottsligheten ska minska.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att minska narkotikamissbruket och den övriga ungdomsbrottsligheten?