den 21 december

Interpellation 2000/01:201 av Yvonne Ångström (fp) till näringsminister Björn Rosengren om Botniabanan

Botniabanan är en mycket angelägen investering för hela norra Sverige. Med den nya järnvägen får regionen möjlighet att samverka och att hävda sig på mer jämlika villkor än nu med övriga landet. Även miljöskäl talar starkt för en satsning på järnväg, som kan avlasta landsväg, flyg och sjöfart.

Vi var många som hälsade beslutet om Botniabanan med stor tillfredsställelse. Sedan dess har samtliga kommuner och länsstyrelser efter banan blivit helt överens med Banverket om hur banan ska dras, så allt talar för att beslutet snart ska kunna fullföljas på ett bra sätt.

Tyvärr har det kommit en del smolk i glädjebägaren.

Vi kan i dag konstatera att det inte är allmänintresset och reglerna för offentlighet som styr Botniabanans arbete. Skälet tycks vara att ett bolag, Botniabanan AB, försöker att från myndigheten Banverket ta över sådant som naturligen måste betraktas som myndighetsutövning.

Det är med yttersta förvåning man kan läsa i pressen att vd:n för Botniabanan AB ger direktiv till myndigheten Banverkets anställda om att sänka de miljömässiga ambitionerna. Ännu mer beklämmande är att denne direktör uttryckligen beordrar att alltsammans ska hemlighållas.

Oavsett om Botniabanan finansieras direkt med anslag eller indirekt med lån, som senare belastar statsbudgeten, är det ett helt offentligfinansierat projekt, ett projekt som byggs på grund av dess samhällsnytta. Hela tanken på Botniabanan står och faller med det stöd och det engagemang som människor i Norrland visar. Att ett bolag försöker begränsa allmänhetens rätt till insyn är då inte bara anmärkningsvärt utan ett direkt hot mot hela projektet. Upprättandet av planer @ det må vara Vägverkets arbetsplaner, Banverkets järnvägsplaner eller kommunernas planer @ är och måste förbli en myndighetsutövning. Allmänheten ska ha rätt till den insyn och demokratiska styrning som det trots allt innebär att en offentlig myndighet och inte ett bolag handlägger frågan. Som företrädare för allmänintresset och för demokratin är det viktigt att vi bevakar detta.

Jag kan inte se att den inblandning som vi nu kan se från Botniabanan AB i myndighetsutövningen och planeringen för banan har något stöd i det avtal som riksdagen ställde sig bakom 1997. Att bolaget till 91 % ägs av staten ändrar inte på detta utan gör det bara ännu mer svårbegripligt varför man inte kan ha en ändamålsenlig arbetsuppdelning mellan det statliga bolaget och statens myndighet Banverket, som tillförsäkrar insyn och rättssäkerhet.

Jag vill därför fråga näringsministern:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att garantera rättssäkerhet och offentlig insyn i projektet Botniabanan, så att inte Botniabanan AB bakvägen tar över myndighetsutövning från Banverket?