den 19 december

Interpellation 2000/01:199 av Ulla-Britt Hagström (kd) till finansminister Bosse Ringholm om konsekvensutredning för sänkt byggmoms

Höga skatter och avgifter utgör ett stort hinder för nybyggnation. Beräkningar visar på att dessa uppgår till ca 60 % av byggkostnaden. En halvering av byggmomsen från 25 % till 12 % skulle leda till större nybyggnation och därmed stimulera tillväxten. För att ge denna möjlighet och starta en konsekvensutredning krävs ett aktivt förhandlingsarbete på EU-nivå från regeringens sida.

Enligt huvudregeln i "Rådets sjätte direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter @ Gemensamt system för mervärdesskatt: enhetlig beräkningsgrund" ska alla varor och tjänster som tillhandahålls mot betalning beskattas om de inte är särskilt undantagna från beskattning.

Av artikel 12 i direktivet följer att byggtjänster beskattas med den "normalskattesats" som gäller för varje enskilt land. För Sverige är "normalskattesatsen" 25 %. Tillhandahållande, byggande, renovering och ändring av bostäder som ett led i socialpolitiken, kan tillämpa en lägre mervärdesskattesats.

Olika delar av det sjätte mervärdesskattedirektivet kan givetvis göras till föremål för förhandling. Beslut om skatter, som anses innebära ingrepp på ett politiskt sett kontroversiellt område, kräver emellertid enhällighet i rådet; ändringar av det sjätte mervärdesskattedirektivet förutsätter därför att Sverige övertygar övriga medlemsstater om att ändringen är önskvärd och nödvändig.

Med hänvisning till den anförda texten vill jag ställa följande fråga till finansminister Bosse Ringholm:

Är statsrådet beredd att skyndsamt tillsätta en utredning i syfte att klargöra konsekvenserna av en sänkt byggmoms?