den 18 december

Interpellation 2000/01:197 av Beatrice Ask (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om ungdomsförbundens möjligheter att engagera skolungdomar

De politiska ungdomsförbunden möter ofta praktiska svårigheter när de vill informera eller ordna aktiviteter på enskilda skolor. Ungdomars egna initiativ och engagemang passar inte in i planeringen eller anses störande, trots läroplanens mål att främja demokratins värderingar. I perspektivet av den flora av extrema och ickedemokratiska rörelser som växer fram är detta en mycket olycklig utveckling.

Ungdomsförbunden spelar en viktig roll för demokratin. Ungdomars eget sätt att formulera politiska problem på kombinerat med förbundens långa erfarenhet av utbildning i klassiska värderingar, politisk historia och demokratiskt arbete behövs även framgent. Undervisning och skolornas planerade elevinflytandeaktiviteter kan aldrig ersätta frivilligt engagemang och initiativ.

Skolningen i ungdomsförbunden är viktig för många ungdomars utveckling. Samtidigt är ungdomsförbunden fortfarande en viktig rekryteringsbas för de politiska partierna och andra ideella organisationer. Den idéburna debatten i ungdomsförbunden spelar en viktig roll för en ungdomsgenerations möjligheter att bearbeta värderingsfrågor och är samtidigt en viktig brygga över generationsgränserna.

Mot den här bakgrunden finns starka skäl att vara bekymrad över att förbundens försök att etablera verksamhet ute på enskilda gymnasieskolor och högstadier ofta möts med ointresse och okunnighet från skolledningar och annan skolpersonal. Förbunden är välkomna när de kan deltaga i av skolan planerade undervisningsaktiviteter, men intresset är mindre när ungdomar från MUF och andra ungdomsförbund vill komma till en enskild skola för att informera, rekrytera medlemmar eller starta en förening. Jag har t.o.m. fått intrycket att viljan att stötta ungdomar i ett ofta krävande arbete för att nå ut till andra ungdomar och bygga upp verksamhet minskat under senare år. Detta trots skolornas tydliga demokratiska uppdrag och en allmän insikt i samhället om vikten av att på olika sätt stärka och utveckla demokratin.

Representanter för de olika politiska ungdomsförbunden kan ge anmärkningsvärt många exempel på problemen. Ungdomar känner sig ibland direkt motarbetade när de vill etablera sitt ungdomsförbund på en enskild skola. Frågan har därför diskuterats i utbildningsutskottet som enhälligt och tydligt markerat skolans ansvar för att stödja ungdomsförbundens verksamhet på skolorna. Detta har dock inte lett till märkbara resultat.

Jag vill därför fråga skolministern vilka initiativ hon är beredd att vidta för att stärka de politiska ungdomsförbundens möjligheter att informera, rekrytera medlemmar och etablera verksamhet på enskilda skolor.