den 8 december

Interpellation 2000/01:173 av Fredrik Reinfeldt (m) till statsrådet Mona Sahlin om storstadsregionerna

Stockholm har under en lång följd av år fungerat som en tillväxtmotor i Sverige. När nu tydliga tecken på en avmattning i den svenska konjunkturen syns beror det till stor del på den växtvärk som kommit att drabba Stockholms län. Merita Nordbanken har i sin senaste konjunkturprognos förutspått att Stockholms regionala tillväxtsiffror kommer att avstanna. Från ett läge där den regionala tillväxten var 2,0 % starkare i huvudstaden 1998 jämfört med hela landet sjönk gapet till 0,8 % 1999. För år 2000 minskar skillnaden ytterligare för att 2001 bli negativ, dvs. Stockholm kommer att växa långsammare än övriga landet. För Sveriges totala tillväxtförmåga är detta alarmerande om det skulle visa sig vara riktigt.

Stockholms län drabbas av en kombination av brist på utbudsstimulerande reformer och regional överbeskattning. Det råder brist på bostäder trots att det finns en omfattande politisk planering för att bygga nya bostäder. Det försvåras och försenas av statliga regleringar som medger betydande överklagande möjligheter i planprocessen. Den statliga hyresregleringen gör det ekonomiskt oförsvarbart att bygga hyresrätter och det höga skatteuttaget på nyproduktion driver upp det allmänna kostnadsläget.

Det finns betydande trängselproblem i Stockholmstrafiken. Det saknas statliga beslut för att få i gång byggande av Norrortsleden och Södertörnsleden. Det försenar tillkomsten av förbifart Stockholm väster om huvudstaden. Det saknas beslut för att få till stånd förstärkt spårkapacitet över Saltsjön/Mälarsnittet.

Det saknas statliga initiativ för att få till stånd en fortsatt utbyggnad av Arlanda flygplats.

Stockholmsregionens andel av landets totala skatter stiger år för år. Nu har regeringen beslutat om upptining av tidigare frysta taxeringsvärden vilket ger till effekt att fastighetsskatten stiger mycket regionalt i Stockholms län. Det inomkommunala utjämningssystemet är tillväxtfientligt och drabbar i hög utsträckning kommuner i Stockholms län. Medborgarna tror att de betalar skatt för att få en bra skola men får se sina pengar överföras till andra delar av landet.

Ska tillväxten i Sverige bli bättre måste tillväxtförutsättningarna i Stockholm förbättras. Då måste en politik som betraktar Stockholm som ett område varifrån resurser ska hämtas avbrytas. Staten måste ta sitt ansvar för att åstadkomma de förbättringar i regelverk och infrastruktur som måste till för att tillväxten ska kunna förstärkas. För detta behövs en samlad utbudsstimulerande storstadsproposition.

I riksdagens frågestund torsdagen den 30 november gav storstadsministern uttryck för en avvikande syn på Stockholms län. Hon angav att: "Stockholm är en nettobidragstagare...". Detta kan vara en förklaring till varför regeringen för den negativa politik som den gör mot Stockholm och bör därför belysas ytterligare.

Mina frågor till storstadsministern blir därför:

1. Förbereder storstadsministern en utbudsstimulerande proposition för att underbygga tillväxtmöjligheterna i Stockholms län?

2. Vilket underlag finns som pekar på att Stockholm skulle vara nettobidragstagare i enlighet med framförd ståndpunkt i riksdagens frågestund torsdagen den 30 november?

3. Avser storstadsministern vidta några ytterligare åtgärder för att tillväxtregioner ska kunna fortsätta växa?