den 28 november

Interpellation 2000/01:152 av Elver Jonsson (fp) till socialminister Lars Engqvist om folkhälsa i Europaperspektiv

Det går en drogvåg över Sverige och Europa. Billigt knark från Fjärran Östern och Östeuropa har med smarta kurirer fyllt på en redan stor narkotikamarknad. I Murmansk sägs en narkotikados "reas" för en svensk krona som sedan saluförs i Stockholm för 200 kr!!

Enligt FN-organet UNDP uppgår bara den illegala droghandeln till 400 miljarder US-dollar. Dvs. mer än den samlade bilindustrin i världen!!

Den allt tidigare alkoholdebuten bland ungdomar är ett snabbt växande problem som hotar att slå ut stora ungdomsgrupper från såväl arbetsmarknaden som ett normalt socialt liv. En undersökning, gjord av Preventionscentrum i Stockholm visar att var fjärde flicka och nästan var tredje pojke i årskurs 9 dricker en stor mängd alkohol i månaden eller i en del fall oftare. Andelen niondeklasselever som dricker regelbundet starköl har ökat kraftigt de senaste två åren. En stor grupp grundskoleelever köper dessutom sin folkölskonsumtion själv i butik.

Det försämrade nykterhetsläget bland minderåriga torde bero på en rad faktorer. Fler pubar som inte upprätthåller ålderskontrollen, större införselkvoter från utlandet och lätt att komma över "hembränt". Därtill kommer en allmänt mer tillåtande attityd som inte ser langningen som ett brott. I skolundervisningen har man i praktiken upphört med relevant information i ämnet alkohol-narkotika-tobak. (ANT)

Ett fenomen som förstärker problemen är "öltimman" efter eller under jobbet. Denna nya trend har fått ett starkt genomslag också i studentvärlden.

Alkoholfria zoner

Det är inte realistiskt att tro att vi kan få ett alkoholfritt samhälle. Men kampen för att "begränsa den totala, alltför höga alkoholkonsumtionen, för att komma till rätta med skador och missbruk" för att något fritt citera 1977 års beslut måste föras med större engagemang.

I 1980-talets mitt motionerade jag om att vi borde finna en gemensam nämnare som kunde upprätthålla några "alkoholfria öar" såsom arbetslivet, trafiken, tidiga barn- och ungdomsår, de av alkoholen skadade och blivande mammor under graviditeten. Det är positivt att socialministern nämner flertalet av dem i regeringens handlingsplan. Om dessa intentioner förverkligades skulle det ge många positiva effekter och dessutom ge en förbättring av både ökad folknykterhet, minskade samhällskostnader och en förbättrad folkhälsa.

Ett särskilt viktigt område är arbetslivet. Verksamheter som kräver hög säkerhet och stor precision. Ingen skulle acceptera att t.ex. en pilot skulle få köra med alkohol i kroppen. På oljeplattformar är folköl totalförbjudet.

Därför är det stötande att det i samband med tungt parlamentariskt arbete tillåts alkoholförtäring. Sverige borde i likhet med andra politiska områden markera sitt engagemang för bättre folkhälsa inom hela EU-området. Att lansera @ vid lämplig tidpunkt @ en "vit vecka" i Sverige och Europa skulle ge ett kraftigt massmedialt genomslag och markera Sveriges politiska ambitioner för en socialt inriktad alkoholpolitik.

Det kan visserligen invändas att Sverige i en Europatabell ligger bättre till än flertalet länder. Men en intressant iakttagelse är att andra Europaländer är i färd med att minska sin alkoholkonsumtion medan vi i Sverige synes öka. Dessutom har vi en politisk och moralisk förpliktelse mot bl.a. WHO-mötet i Paris 1995 då vår regering band sig för ett långtgående program mot missbruk och för en bättre folkhälsa.

På narkotikaområdet har Sverige hittills gjort förtjänstfulla insatser på såväl regeringsplan som genom svenska EU-parlamentariker. Men en aktiv insats behövs i kampen mot narkotika då man i vissa EU-länder har en alltför passiv hållning.

Med anledning av det anförda vill jag till socialministern ställa följande frågor:

1. Är regeringen beredd att vidtaga åtgärder för att hejda den alltför tidiga alkoholdebuten bland ungdomar?

2. Vilka delmål har Sverige uppfyllt av det åtagande som regeringen gjorde vid 1995 års WHO-möte i Paris?

3. Vilka frågor och krav är regeringen beredd att resa under Sveriges EU-ordförandeskap som skulle främja nykterhet, annan drogfrihet och folkhälsa inom unionen?