den 24 november

Interpellation 2000/01:146 av Gudrun Lindvall (mp) till socialminister Lars Engqvist om ozonhålet och förebyggande hälsovård

Ozonhålen blir med tiden allt större beroende på våra utsläpp av ozonförstörande ämnen. På senare tid har det rapporterats att ozonhålet över Antarktis har nått en ny rekordstorlek. Det är lika stort som den Nordamerikanska kontinenten. Ozonskiktet dämpar UV-strålningen. Ett allt tunnare ozonskikt och frånvaron av skiktet ökar UV-instrålningen. Mycket UV-strålning kan efter många år ge upphov till allvarlig hudcancer. Hudcancerfrekvenserna ökar. UV-strålningen dämpas inte av att det är molnigt.

I Australien, där problemet med tunt ozonskikt förekommit länge, uppges drygt 60 % av befolkningen någon gång i livet ha sökt läkare för hudcancer. Alla fläckar på huden kontrolleras, även hos barn, t.o.m. i skolan. Man är nu så medveten om problemen att människor uppmanas att inte vistas länge med bara kroppsdelar i solen och att skydda sig extra noga då solen står som högst på himlen. Barn med sin känsliga hy släpps inte längre ut i solen utan kläder, det finns krav på arbetarskydd för utomhusyrken och endast turister, som inte nåtts av den omfattande informationskampanjen, steker sig på badstranden. Medvetenheten om riskerna är stor och kopplingen tunt ozonskikt och hudcancer är var mans kunskap. Man ser det inte som att skrämmas, utan som en nödvändig information människor måste ha för att kunna undvika faror och därmed sjukdom.

På senare år har det känts alltmera "stickigt" att vara ute i solen även i vårt land. Detta är ett tecken på ökad UV-strålning på grund av tunt ozonskikt. Stickig UV-solstrålning är inte att leka med. Eller leka i. Barn är nämligen mest känsliga och utsatta. Att utsättas för onödigt mycket UV-strålning när huden är extra tunn och genomsläpplig är farligare än när den är grövre som på en vuxen. Erfarenheter från södra halvklotet visar nu att de som varit mycket i solen nu får hudcancer i större utsträckning än de som inte exponerats. Då visste man inte där @ nu kan vi dra lärdom.

Det gäller att tidigt förebygga hudcancer som sätts i gång av UV-strålning. Ozonskiktet är så uttunnat även över norra halvklotet att det är hög tid att gå ut med adekvat information. Det är dags att ta fram en informationskampanj inför våren 2001 så att den australiensiska insikten och kunnandet om UV-strålning och risken för hudcancer och hur man förebygger den också blir allmän svensk kunskap. Uppmaning kommer från forskare insatta i detta ämne.

Det har visat sig att trädens lövverk silar UV-strålning. Platser där barn vistas som skolgårdar och lekplatser är tyvärr ofta ytor utan träd, men borde alltså med denna kunskap planteras för att ge barnen ett naturligt UV-skydd.

I dag informeras människor om sådant som kan påverka hälsan och där det är möjligt att leva så att man undviker risker. Det är en del av friskvården. Det är likadant i detta fallet. Det handlar inte, som en del hävdar, att sprida skrämselpropaganda. Det handlar om att ge människor adekvat och viktig information.

Jag vill fråga ministern:

Avser ministern ta initiativ till en informationskampanj och andra åtgärder enligt ovan för att öka kunskapen hos människor om risker med ökad UV-strålning på grund av tunt ozonskikt och hur man undviker dem?