den 23 november

Interpellation 2000/01:143 av Sven Bergström (c) till näringsminister Björn Rosengren om klimatfrågan och nollemissionsfordon

Den just nu pågående Haagkonferensen fäster återigen uppmärksamheten på att klimatfrågan är en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna för jorden som helhet. Mänsklighetens påverkan på den naturliga växthuseffekten kommer att få ödesdigra konsekvenser för jorden och dess invånare om ingenting görs. Transportsystemet står för en stor del av utsläppen av växthusgasen koldioxid. Därtill ökar denna sektor sina utsläpp. Detta gör en förändring till ett långsiktigt hållbart transportsystem mycket angelägen.

Att komma till rätta med klimatproblemen är på intet sätt en lätt uppgift men det gäller att börja nu. Om vi skjuter upp angelägna förändringar av det fossilbaserade samhället riskerar kostnaderna i framtiden att bli mångdubbelt större. Det behövs konkreta åtgärder för att lösa problemen med mänsklighetens påverkan på växthuseffekten. En sådan konkret åtgärd är att påskynda utvecklingen av miljöanpassade fordon som ger en minimal eller ingen negativ påverkan alls på den yttre miljön s.k. nollemissionsfordon.

Marknadsekonomins styrmekanismer är ett effektivt sätt att stimulera en miljödriven teknikutveckling. Tidigare erfarenheter som exempelvis utmönstringen av den blyade bensinen visar på detta. Att använda marknadsekonomins styrmekanismer för att utveckla exempelvis nollemissionsfordon skulle underlätta att uppnå miljömålen. Dessutom skulle det också förbättra svensk och europeisk fordonsindustris konkurrenskraft. Detta i en situation där miljöanpassade produkter blir alltmer efterfrågade.

I Kalifornien har man ställt upp ett konkret mål om att senast 2005 ska minst 10 % av de nytillverkade fordonen som säljs vara s.k. nollemissionsfordon. En sådan stimulans är mycket positiv. Genom att fastslå att minst 10 % av fordonen som säljs ska vara nollemissionsfordon ges marknaden en tydlig signal om vad som väntar i framtiden. Dessutom vet tillverkarna att det finns en marknad för de fordon som de producerar vilket ytterligare stimulerar innovationer. Detta bör vara en möjlig väg att gå även i Sverige.

Upphandlingsinstrumentet har en betydande kraft. Det är därför viktigt att de upphandlingar som genomförs i statlig och kommunal regi tar med utsläppen av koldioxid som en viktig faktor. Staten bör i detta fall agera som ett gott föredöme och ställa stora krav på att de fordon som upphandlas ska vara allmänt miljöanpassade och ha låga utsläpp av koldioxid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

1. Avser näringsministern att lägga förslag om att, i likhet med Kalifornien, fastställa konkreta mål för hur många nollemissionsfordon som ska säljas år 2005?

2. Avser näringsministern att lägga förslag om hur staten ska ta hänsyn till koldioxidutsläpp vid upphandling av fordon?

3. Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att ytterligare minska utsläppen av klimatpåverkande gaser i Sverige?