den 22 november

Interpellation 2000/01:139 av Åke Sandström (c) till näringsminister Björn Rosengren om fossilbränsleanvändningen

Mänsklighetens påverkan på den naturliga växthuseffekten kan få ödesdigra konsekvenser för både nu levande generationer och för kommande generationer. Främst drabbas utvecklingsländerna som många gånger redan har en hårt ansträngd ekologi. Flera länder riskerar bokstavligen att försvinna när havsnivån höjs och lägger landmassor under sig. Torra områden riskerar att bli ännu torrare när medeltemperaturerna stiger. Vindar och havsströmmar kan komma att förändras med de konsekvenser det medför på klimatet. Klimatförändringar kan också betyda att växt- och djurliv blir utsatt för bestående skador.

Att minska utsläppen av växthusgaser är mot bakgrund av det ovan beskrivna en oerhört viktig fråga. Den naturliga växthuseffekten påverkas genom utsläpp genererade av oss människor. Det betyder också att vi människor måste ta vårt ansvar för att minska utsläppen. Transportsystemet står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Att skapa ett grönare transportsystem måste därför vara en prioriterad uppgift.

I stort sett hundra procent av fordonen på de svenska vägarna använder bensin eller diesel som drivmedel. Med förbättrade motorer och bättre reningsutrustning liksom en bättre kvalitet på bensin och diesel har dessa fossila drivmedels miljöpåverkan kunnat minskas. Under Centerpartiets ledning av Miljödepartementet i början av 90-talet togs ett mycket viktigt steg då den blyade bensinen i praktiken kunde utmönstras från marknaden främst genom differentierad prissättning. Detta räcker dock inte. Ytterligare steg måste tas och det är därför Centerpartiet fortsätter att driva på för att forcera arbetet med att ta fram alternativa och miljöriktiga bränslen som alternativ till bensin och diesel.

Sverige brukar berömma sig som ett land som ligger långt framme på miljöområdet. Detta gäller dock inte på alla områden. Sverige ligger t.ex. långt efter Kalifornien där det nu föreskrivs att senast 2003 ska 10 % av de nytillverkade bilarna vara nollemissionsbilar. I Sverige har vi kommit så långt att ett avtal undertecknades i april 2000 mellan svenska staten och fordonstillverkarna om ett samverkansprogram för utveckling av miljöanpassade fordon. Satsningen är budgeterad till 1 800 miljoner kronor varav 500 miljoner anslås från statskassan. Det är dags att gå vidare då detta inte räcker.

Sverige har bl.a. i Riodeklarationen förbundit sig att verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Dessutom måste Sverige på kort sikt klara åtagandena i Kyotoprotokollet men viktigast på lång sikt reducera utsläppen av växthusgaser på ett markant sätt. Det är dags för Sverige och Europa att likt Kalifornien ta några ytterligare viktiga steg på vägen mot miljöriktiga biobaserade drivmedel. Centerpartiet har föreslagit att ett tioårsprogram för en systematisk introduktion av alternativa miljöriktiga bränslen på den svenska marknaden ska startas. Detsamma bör även kunna genomföras på EU-nivå. Målsättningen bör vara att på tio år halvera användningen av fossila bränslen som olja, bensin och diesel genom kraftfulla satsningar på etanol, vätgas, el, bränsleceller och andra miljöriktiga innovationer.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

1. Vad avser näringsministern göra för att minska användningen av fossila bränslen i transportsektorn?

2. Vilka steg avser näringsministern ta för att starta ett tioårsprogram för en systematisk introduktion av miljöriktiga bränslen på den svenska och europeiska marknaden?