den 23 november

Interpellation 2000/01:136 av Eskil Erlandsson (c) till utrikesminister Anna Lindh om en nordisk miljöunion

Miljöproblemens gränsöverskridande karaktär gör att samarbete över nationsgränserna är ett absolut måste. Den tyska utrikesministern Joschka Fischer har pratat om att vissa länder ska kunna gå före när det gäller den europeiska integrationen. För Fischers del handlar detta främst om frågor som rör ekonomi och handel. Centerpartiet anser att Sverige bör ta den tyska utrikesministern på orden och tillsammans med de övriga nordiska länderna gå före och bilda en nordisk miljöunion. I Norden finns en likartad syn på miljöfrågorna vilket gör att förutsättningarna för att bilda en miljöunion är extra goda.

Bildandet av en nordisk miljöunion skulle kunna tjäna som ett viktigt exempel på hur nationsgränser inte stoppar miljöarbetet. Utöver att leda till konkreta resultat samt tjäna som ett gott exempel på miljöområdet skulle detta kunna innebära stora affärsmöjligheter för svenska och nordiska företag. Genom att stimulera innovation och ligga i fronten för en framåtsyftande lagstiftning kan Norden visa att det är ekonomiskt sunt både för företag och samhälle att skydda miljön.

En av de viktigaste frågorna för denna nordiska miljöunion är att arbeta med klimatfrågan. Som ett led i detta skulle en av miljöunionens första och viktigaste uppgifter vara att införa ett system för handel med utsläppsrätter i Norden och eventuellt Baltikum. Den nordiska miljöunionen skulle kunna tjäna som exempel för en kommande handel med utsläppsrätter i EU. Därtill ska miljöunionen givetvis arbeta med många andra angelägna miljöfrågor.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern vidta för att utveckla möjligheten till flexibel integration och skapa en nordisk miljöunion?