den 23 november

Interpellation 2000/01:133 av Birgitta Carlsson (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om idrott och hälsa i skolan

På den senaste hjärtkongressen talades om 14@15-åringar med åderförkalkningar och flera studier har presenterats om hur fetmaepedemin har ökat dramatiskt bland landets tonåringar. För tio år sedan gjordes en landsomfattande undersökning som visade att 30 % av flickorna och 25 % av pojkarna inte ens går två kilometer i sträck. Hur det ser ut i dag vet man inte men det lär inte vara bättre. Skolgymnastiken skulle kunna vara en räddning för dem som inte rör sig alls.

Ängslättskolan utanför Malmö har som första grundskola i Sverige startat ett projekt där barnen ska ha schemalagd gymnastik varje dag. Skolmiljön har utformats för att inbjuda till fysisk aktivitet och eleverna ska lära sig att äta rätt. Sammantaget ska den förbättrade hälsan leda till att de klarar sig bättre i skolan. Den dagliga gymnastiken ska göra barnen friskare, de ska få starkare benstomme, lättare att koncentrera sig och bli mer harmoniska. Redan efter kort tid så kunde man se att barnens motorik blivit bättre och att även skriv- och läsinlärning förbättrats. Föräldrarna ska engageras i projektet genom informationsmöten om vikten att laga rätt mat och att röra på sig.

Efter skolreformen och läroplansförändringar i början av 1990-talet genomförde Riksidrottsförbundet en omfattande utvärdering av olika delar av skolidrotten i grund- och gymnasieskolan. Studien visade på negativa effekter av skolreformerna och bidrog med all säkerhet till att grundskolan sedan fick en ökning av idrottsämnet från 460 till 500 timmar för grundskoletiden.

Trots denna förstärkning visar studien att många skolor inte klarar alla momenten i läroplanen, bl.a. riskerar simkunnigheten att minska bland våra barn och ungdomar. Friluftsdagarna har också minskat och verkar sakta försvinna ur skolsystemet, detta är en mycket olycklig utveckling. Även andelen idrottslärare i grundskolan har minskat sedan 1996.

Skolhälsovårdens personal menar att sjukdomar som högt blodtryck, åldersdiabetes och benskörhet grundläggs tidigt så det finns anledning till oro för den svenska folkhälsan. Om inga förändringar görs kommer detta att innebära att vi får ökade kostnader för sjukvården i framtiden samtidigt som det innebär ett lidande för den enskilde.

Med den utveckling vi haft under de senaste decennierna med alltmer stillasittande framför TV-apparater och datorer är det oerhört viktigt att skolan verkligen satsar på idrottsämnet och att ämnets roll förstärks i skolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga skolministern:

Vad avser skolministern vidta för åtgärder för att främja idrott och hälsa i skolan?