den 17 november

Interpellation 2000/01:127 av Sofia Jonsson (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om elevers rätt till kunskap

Utbildning måste vara anpassad efter de som ska utbildas. Alla elever kan och vill lära men på olika sätt. Att grundskolan ska ge likvärdiga kunskaper betyder inte att utbildningen ska vara likadan, snarare tvärtom @ att all utbildning måste utgå från varje enskild elevs behov i skolan.

Sveriges ekonomi befinner sig i ett positivt läge och det är nu som strukturella förändringar bör göras. Kommunförbundet och Skolverket har kommit med ett antal rapporter som visar på att situationen i skolan är allt annat än tillfredsställande. Många skolor fungerar bra, uppnår goda resultat och arbetar med kvalitetsarbete. Detta gäller dock inte för alla skolor och Skolverket konstaterar i en rapport att skillnaderna är så stora att man bedömer att alla elever inte erbjuds en likvärdig utbildning. Variationerna mellan kommuner när det gäller andelen elever som uppnår godkända kunskaper är stora. I vissa kommuner är det 97 % av eleverna som får godkänt och i andra kommuner är det bara 57 % som uppnår målen.

Skolväsendet har i och med förändringarna i början av 90-talet gått alltmer mot en målstyrning. Detta är mycket positivt men det är nu dags att ta ytterligare steg för att garantera alla elevers grundläggande kunskaper. Kunskaper och inte tid ska styra hur länge man går i skolan, timplanerna ska slopas och individuella studieplaner införas. Skolplikten ska inte handla om att förvara eleverna i nio år utan om att varje elev ska ha en rättighet till kunskap.

Tyvärr har socialdemokratin traditionellt sett stått för synsättet att en likvärdig utbildning innebär att alla grundskolor använder samma pedagogik, huvudman och centralt styrd användning av undervisningstimmarnas uppdelning m.m. Detta har inneburit att man har försökt att anpassa eleverna efter skolan i stället för att försöka forma skolan efter varje elev.

Glädjande nog så verkar dock skolministern öppen för några av de förslag om strukturella förändringar som Centerpartiet lagt fram i riksdagen. I skoldebatten för några veckor sedan uttalade sig Ingegerd Wärnersson positivt till att införa individuella studieplaner. Centerpartiet ser nu fram emot att få se konkreta förslag på detta område från skolministern.

Med anledning av detta vill jag fråga skolministern:

Vad avser skolministern göra för att garantera alla elever en likvärdig rätt till kunskap?

Hur kommer ministern att arbeta för att införa individuella studieplaner?