den 16 november

Interpellation 2000/01:124 av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om profilering av skolor

I dag finns det en oro på olika gymnasieskolor i Sverige för att de kanske måste upphöra med den profilering som de utvecklat på senare år.

Många skolor i Sverige har använt sig av den tidigare möjligheten att skaffa sig en särskild profil. T.ex. har Stockholms stad haft gymnasieskolor med särskild inriktning mot matematik och i andra kommuner har skolor profilerat sig på hälsoområdet. I Lund finns ett förslag att låta en skola profilera sig genom inriktning mot historia. Möjligheten till profilering har gjort att skolor kunnat skaffa sig en egen identitet, som elever kan ta hänsyn till vid valet av skola. Men nu verkar det oklart om skolor i fortsättningen ska kunna ha möjlighet till profilering.

Riksdagen fattade 1999 ett beslut om en ny struktur för gymnasieskolan och därefter har det varit juridiskt oklart huruvida det fortfarande finns utrymme för skolor att profilera sig. I och med riksdagsbeslutet har det dels skapats ett utrymme för individuellt val, som helt och hållet görs av eleven, och dels för valbara kurser, där skolan presenterar kurspaket som eleven kan välja mellan inom ramen för respektive programs programmål. Det är när det gäller de valbara kurserna som läget är oklart. Enligt information från Skolverket råder det osäkerhet om huruvida en skola ska få lägga samma kurs i alla paket. Om skolan får det, kan man lägga in en kurs som motsvarar skolans profilering, exempelvis inriktning mot matematik eller historia, som eleverna på alla program läser. Enligt Folkpartiet är det mycket viktigt att de valbara kurserna får användas till att ge en skola en viss profil. Sedan ska eleven naturligtvis ha möjlighet att välja som han eller hon vill i det individuella valet. Ett förtydligande av lagstiftningen måste till snarast för att inte försvåra skolornas planering av sin verksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att reda ut den komplicerade lagstiftningen om profilering av skolor?