den 15 november

Interpellation 2000/01:119 av Ulla-Britt Hagström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om trafficking

Att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse har förbjudits genom en särskild lag om förbud mot köp av sexuella tjänster. Denna gäller att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Även försök är straffbart. Påföljden för brottet ska vara böter eller fängelse i högst sex månader. Prostitutionen försvinner dock inte, om inte också försäljning blir straffbart. Regeringen har gjort bedömningen att det inte är rimligt att kriminalisera dem som säljer sex. Argumentet är oftast att denna/denne är den svagare parten som utnyttjas av andra som vill tillfredsställa sin sexualdrift. Ett argument är också att motivera de prostituerade att söka hjälp för att komma bort från prostitutionen.

Vid s.k. trafficking @ människohandel för sexuella ändamål, sänds kvinnan vid upptäckt hem direkt till sitt hemland. Hon ges inte möjlighet att stanna kvar och vittna mot hallicken. Prostitutionscentrum i Stockholm har erfarenhet av att kvinnan behöver få möjlighet att stanna kvar för att få stöd, åtminstone under vittnesförfarandet. Efter hemkomsten kan dessa kvinnor drabbas mycket hårt. Sexualbrottskommittén som ska redovisa sitt arbete i februari 2001 har direktiv att "utreda om det finns behov av ett särskilt brott som tar sikte på handel med människor, främst kvinnor och barn för sexuella ändamål".

Lagstiftningen mot prostitution är inte logisk. Det kan inte vara rätt att endast kriminalisera den ena parten. Det leder till att de som vill sälja sex mot ersättning kan marknadsföra och bjuda ut sig fritt.

Det är inte värdigt ett modernt, jämställt och demokratiskt samhälle att tillåta vare sig koppleri, prostitution eller köp av sexuella tjänster.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till justitieminister Thomas Bodström:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster får avsedd verkan?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att inte kvinnor som kommit till Sverige genom olaglig trafficking ges stöd under vittnesförfarandet?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att bereda frågan om att kriminalisera också den part som säljer sexuella tjänster?