den 15 november

Interpellation 2000/01:118 av Rolf Gunnarsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om situationen inom polisväsendet

"Inga poliser kvälls- eller nattetid".

En av de rubriker som funnits i medierna den senaste veckan. Situationen inom polisväsendet är oroande @ och utvecklingen de senaste åren har inte gjort att man blivit lugnare.

I maj i år slog polisfacket larm, med orden:

"Om vi sneglar på de kommande åren ur ett budgetperspektiv, med de krav som ställs på polisen, bl.a. EU:s krav på Sverige i Schengenavtalet, kommer inte de tillskott som redovisades i vårbudgeten att räcka långt för att hålla en hög brottsprevention i landet. Närpolisverksamheten kommer inte att kunna bli den brottspreventiva verksamhet som det var tänkt. Vi konstaterar att man på flera ställen drar ned på denna verksamhet, stänger närpolisstationer och ånyo försöker hitta omorganisationslösningar för att masonitfasaderna ska hållas färggranna och lugna medborgarna på samma sätt som förr."

Sedan har höstbudgeten kommit. Resurstillskottet där för polisen är, enligt min mening, inte tillfredsställande och helt otillräckligt.

Polisfackets ordförande skriver i Aftonbladet den 7 november 2000:

"För 35 år sedan fanns det dubbelt så många poliser som väktare och ordningsvakter i Sverige. I dag har vi bara 16 000 poliser men drygt 18 000 väktare och drygt 9 000 ordningsvakter."

Samma källa pekade på Stockholm som ett exempel. Antalet väktare och vakter ökar @ polisantalet minskar.

"Mot denna bakgrund är det inte orimligt att varna för en utveckling som går mot en privatiserad ordningsmakt".

För mig personligen är inte polisen det första jag tänker på då det gäller att låta andra än stat, kommuner och landsting ta över verksamhet.

I de handlingar som finns för mitt hemlän Dalarna heter det bl.a.:

"Personalminskningen med över 100 medarbetare får självfallet till följd att allmänheten och andra myndigheter får vidkännas en minskning i servicenivån".

Statistiken visar att en minskning av antalet tjänster har pågått sedan 1992 då riksdagen och regeringen slutade ange antal tjänster utan i stället anvisade en summa pengar.

I en rapport inom polisen i Dalarna, som presenterades i Falu Kuriren den 19 september 2000, sägs att 604 brott lämnats utan åtgärd @ allt på grund av polisbrist. Bl.a. gäller detta brott som misstänkt rattfylleri och pågående våld.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidtaga för att komma till rätta med problemen inom polisväsendet?