den 14 november

Interpellation 2000/01:115 av Marie Engström (v) till miljöminister Kjell Larsson om översvämningsdrabbade områden

Återigen har delar av Sverige drabbats av höga vattenflöden och översvämningar till följd av kraftigt regn. I somras riktades blickarna mot Norrland. Den här gången är Värmland och Dalsland värst drabbade. I Arvika i Värmland arbetar militär, räddningstjänst och privatpersoner sida vid sida för att rädda centrala delar av tätorten från vattenmassorna. Kommunens avloppssystem är ansträngda och orenat avloppsvatten går direkt ut i vattendrag.

Den här typen av händelser reser två viktiga frågeställningar. Dels hur man ska ge akut stöd till kommuner, näringsidkare, privatpersoner och andra vars egendom drabbas av skador till följd av vattenmassorna. Dels handlar det om hur vi på lång sikt arbetar med klimatfrågorna.

Med stor sannolikhet kan vi befara att delar av landet kommer att drabbas av återkommande översvämningar. Det är därför nödvändigt att föra en diskussion kring hur regering och riksdag kan bistå med ekonomisk hjälp till de som drabbats och om detta ska ske genom t.ex. uppbyggande av en katastroffond eller på annat sätt.

En viktig del i det långsiktiga arbetet är de klimatförhandlingar som just nu pågår i Haag. Det är oerhört viktigt att nå en överenskommelse för att gå vidare med arbetet utifrån Kyotoavtalet. På nationell nivå har vi påbörjat en skatteväxling som bl.a. syftar till att minska utsläpp som påverkar klimatet. Det är värt att notera att även inom EU uppmärksammas nu det arbete vi gör på det här området. Som alternativ eller komplement till skatter är det också viktigt att andra ekonomiska styrmedel som exempelvis handel med utsläppsrättigheter och handel med gröna certifikat introduceras.

Det finns i dag ett antal s.k. utmanarkommuner. Det är kommuner som själva och med bistånd av Naturskyddsföreningen ställt upp mål för hur man ska minska sina koldioxidutsläpp. Detta ger inte bara bra miljöeffekter utan också ett lokalt engagemang vilket förtjänar uppmärksamhet. Det lokala arbetet är en bra utgångspunkt för att förankra miljöarbetet. Detta borde tas till vara på ett bättre sätt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ministern:

1. Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att ge akut hjälp till översvämningsdrabbade områden?

2. Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att uppnå en bra klimatpolitik både i och utanför landets gränser?