den 14 november

Interpellation 2000/01:112 av Erling Wälivaara (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om åtgärder mot mobbning

Tusentals barn går till skolan i dag med en klump av rädsla i magen. De går till skolan men önskar inget hellre än att de fick slippa. Undersökningar visar att ungefär 100 000 barn mobbas varje dag. Utöver det kommer det stora mörkertalet och hur stort det är vet ingen. Det stora problemet med mobbning är just att vuxna inte vet och att vuxna inte ser eller inte vill se. Trots många insatser och goda ord från ansvariga rektorer och politiker minskar inte problemet, mobbningen är lika utbredd i dag som för 20 år sedan. Detta gör det lätt att känna maktlöshet, att ge upp och acceptera situationen. Denna inställning anser jag dock vara oacceptabel. Samhällets insatser mot mobbningen får inte avslutas eller trappas ned med mindre än att varje enskilt barn känner sig tryggt i skolan.

Att få känna sig trygg är en mänsklig rättighet som gäller barn minst lika väl som vuxna och även med detta som utgångspunkt blir frågan om mobbning central. Skolan är genom skolplikten ett obligatoriskt inslag i varje ung människas liv. En skolpliktig pojke eller flicka är tvingad att infinna sig i skolan oavsett hur de själva uppfattar miljön. Möjligheterna att på formella vägar få beslut eller åtgärder omprövade är begränsade. Det faktum att Skolverket endast utreder ungefär 25 % av de anmälningar om mobbning som de tar emot förstärker ytterligare den mobbades utsatthet. Eleverna är således i hög grad utlämnade åt skolledningens och lärarens omdöme. En obligatorisk skolgång ställer följaktligen särskilt höga krav på skolans ambition att forma ett gott arbetsklimat. De lagar som reglerar medborgarnas samvaro i samhället måste gälla även i skolan.

I en intervju nyligen sade skolministern att hon hade för avsikt att stärka elevernas rättsskydd när det gäller bl.a. mobbning.

Jag vill därför fråga skolministern med vilka konkreta åtgärder hon avser att göra detta?

Jag vill också fråga skolministern om hon anser att det är tillfredsställande att endast 25 % av samtliga mobbningsanmälningar utreds av Skolverket? Om inte vad avser hon att göra för att rätta till detta missförhållande?