Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsrätten i Skåne.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beskattningen i Skåne.2
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infrastruktursatsningar i Skåne.3
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studier vid Öresundsuniversitetet.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskningsresurser till Skåne.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barnomsorg och skolgång på båda sidor Öresund.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om undervisning i danska i grundskolan i Skåne.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om giltighet av yrkesutbildning i Öresundsregionen.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vård på båda sidor Öresund.4
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om priset för arbetspendling i Öresundsregionen.2
11. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av dubbelbeskattningsavtalet mellan Danmark och Sverige i enlighet med vad i motionen anförs.2
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om privatisering av Sturups flygplats.3 13. 1 Yrkande 1 hänvisat till AU.
2 Yrkandena 2, 10 och 11 hänvisade till SkU.
3 Yrkandena 3 och 12 hänvisade till TU.
4 Yrkande 9 hänvisat till SoU.
Motiv för våra förslag
Öresundsregionen är i dag mycket expansiv. Här händer mycket positivt. Vad som framträder är ett regionalt och internationellt tryck för förändringar i många frågor som ligger inom statens beslutandenivå. Målet, som anges i regeringsavtalet om byggandet av den fasta förbindelsen och om ekonomisk integration, i synnerhet avseende bostads- och arbetsmarknad, är högt ställt. Skall full integration ske är det tal om mycket långtgående förändringar. Då krävs att vi är politiskt beredda att fatta beslut och arbeta med frågorna både på kort och lång sikt. De tydligaste skillnaderna för integration finns i dag inom arbetsrätten och beskattningen. Här måste anpassningar komma till stånd.
Ett övergripande syfte med Öresundsregionen är att skapa en stark, funktionell region med hög tillväxt och stor beredskap att konkurrera med andra europeiska regioner. För att detta skall lyckas måste de svenska och danska regionhalvorna i allt högre grad integreras.
När ett företag skall handla upp en tjänst skall det vara naturligt att hämta information från hela regionen, utan att ens reflektera över om de har kontor i Lyngby eller Lund. En privatperson som söker arbete skall ha lika god information och tillgång till det själländska som det sydsvenska utbudet av företag. Bostad väljs enbart utifrån kriterier som pris, kvalitet och läge oavsett om det ligger i den ena eller andra regionhalvan.
Denna status nås genom förstklassig infrastruktur i ordets vidaste bemärkelse: Forsknings- och utbildningsresurser, utbildningsnivå, fysisk infrastruktur och attraktivt affärsklimat.
De onaturliga skillnaderna i Öresundsregionen som är skapade av regleringar, skatter eller avgifter måste med tiden förändras. Om det på sikt skall bli 5 000 eller 50 000 pendlare beror på vilka förutsättningar till integration som ges i de beslutande församlingarna.
Helt avgörande för integrationen är att lagar och regler inom alla områden blir enkla och tydliga. På arbetsmarknaden måste man få enkla och lätthanterliga regler eller överskådliga "översättningar" så att föräldraledighet, pensionssystem, semesterregler m.m. är anpassade för en gemensam arbetsmarknad. På skatteområdet måste både person- och företagsbeskattning vara anpassad så att ett företag kan vara verksamt på båda sidor om sundet. Målet är inte nödvändigtvis samma skatteregler utan ett system som kommunicerar och skapar förutsättning för konkurrens på lika villkor.
Inom följande områden måste förändringar ske och lösningar genomföras.
- Arbetsrätten.
- Beskattningen.
- Minska avstånden i Skåne genom infrastruktursatsningar, till exempel väg E22.
- Öresundsuniversitetet - utbud av studier och utbildningar som är gränsöverskridande måste vidareutvecklas, både med hänsyn till nationsgräns och ämnesområden.
- Forskningsresurser till universitet och högskolor måste ökas.
- Frihet att söka barnomsorg och skola på båda sidor Öresund måste utvecklas.
- Möjlighet till danskundervisning i den svenska grundskolan.
- Giltighet av yrkesutbildningar, t.ex. lastbilskort, måste kunna gälla på båda sidor Öresund.
- Frihet att söka vård på båda sidor om Öresund måste finnas.
- Priset för arbetspendling - skattemässig avdragsrätt för pendlingskostnader.
- Omförhandling av dubbelbeskattningsavtalet.
- Privatisera Sturups flygplats.
Stockholm den 3 oktober 2000
Ewa Thalén Finné (m)
Jan Backman (m)
Sten Andersson (m)
Inga Berggren (m)
Maud Ekendahl (m)
Ingvar Eriksson (m)
Margit Gennser (m)
Gun Hellsvik (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Lars Lindblad (m)
Bertil Persson (m)
Anna Åkerhielm (m)