Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagen skall besluta om fördelning av medel till Vetenskapsrådet på anslagsposter.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avslå förslaget till detaljfördelning av nytillkomna medel till Vetenskapsrådet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att centralt planerade forskarskolor inte skall inrättas.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om redovisning av vad indirekta kostnader vid extern finansiering skall beräknas på.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en strategi för att stärka humaniora.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om principer för de s.k. småämnenas ställning.
Inledning
Kvaliteten på svensk forskning är av avgörande betydelse för hela landets utveckling. Under de senaste åren har antalet doktorander minskat och de statliga anslagen till forskning krympt. Samtidigt har regeringen och utbildningsministern vid flera tillfällen uttalat att en fri och nyfikenhetsbaserad forskning är en förutsättning för en stark vetenskaplig utveckling och att kraftfulla satsningar för att stärka forskningen behövs. Därför har många med förhoppning och nyfikenhet väntat på regeringens proposition om forskningen.
För dem som hoppats på en ny forskningsstrategi är tyvärr regeringens proposition, Forskning och förnyelse, en stor besvikelse. I själva verket innehåller propositionen få nyheter. Den organisation som beskrivs är redan beslutad av riksdagen, och likaså är de resurser som tillförs redan beslutade i samband med vårens budgetproposition. I princip är propositionen en utförlig beskrivning av regeringens budgetförslag för 2001, men den innehåller i liten utsträckning en beskrivning av regeringens framtida strategi.
På en punkt ger dock propositionen ett tydligt besked; regeringen kommer att öka den politiska detaljstyrningen av svensk forskning. Samtidigt är regeringens strategi att andelen anslag direkt till universitet och högskolor ska minska. För Folkpartiet är detta ett negativt budskap. En liberal forskningspolitik syftar tvärtom till att stärka den fria forskningen och skapa en bas som står fri både mot politisk och kommersiell styrning. Försvagas den fria självständiga forskningen minskar också underlaget för beställd, inriktad forskning. Det är inte möjligt att på förhand avgöra om forskning inom ett visst område kommer att medföra stor samhällsnytta eller inte. Det som i dag framstår som irrelevant kan i morgon äga största relevans. Historien om vetenskapens viktigaste landvinningar är ett bevis för detta. Därför ska forskningen i så hög grad som möjligt vara fri från styrning. Därför måste den nu inledda vägen mot ökad styrning utifrån av de svenska universiteten och högskolorna stoppas.
Vetenskapsrådet
I regeringens proposition våren 2000 om forskningens myndighetsorganisation slogs det fast att pengar av statsmakterna skulle fördelas mellan Vetenskapsrådets olika ämnesråd. Ämnesråden skulle, enligt propositionen, inom givna ramar besluta om medelsfördelning inom sina verksamhetsområden. Folkpartiet håller med om att riksdagen bör göra denna typ av prioritering; dvs i stort prioritera mellan vetenskapsområden. Därför har vi förutsatt att fördelningen mellan ämnesråden skulle föreläggas riksdagen för beslut, vilket nu inte sker. Regeringen säger över huvud taget ingenting om hur fördelningen mellan ämnesråden ska se ut för större delen av de 1,3 miljarder kronor som anslås. Enligt Folkpartiet är det riksdagens ansvar att besluta om hur över en miljard kronor ska fördelas mellan olika vetenskapsområden. Att överlämna till regeringen att fördela dessa resurser innebär en politisk centralstyrning av oerhörda mått. Just detta varnade Folkpartiet för i sin motion när vi sade nej till förslaget om ny myndighetsorganisation.
I den gamla, ännu gällande, organisationen har ju riksdagen möjlighet att besluta om medel till olika forskningsråd och därmed också möjlighet att diskutera prioriteringar mellan vetenskapsområden. Med regeringens förslag överlåts nu uppenbarligen detta ansvar till regeringen. Därför anser Folkpartiet att regeringen måste återkomma med förslag till fördelning av pengar på anslagsposter till ämnesråden inom Vetenskapsrådet, innan riksdagen kan fatta beslut.
Samtidigt som regeringen inte lämnar några besked om den framtida strategin för Vetenskapsrådet reglerar man i detalj hur en del av pengarna ska användas. Det gäller det resurstillskott som tillförs vetenskapsrådet till följd av beslutet om riksdagens vårbudget. Dessa regeringens förslag handlar inte längre om fördelning mellan vetenskapsområden utan om detaljstyrning till forskningsområden, t ex högpresterande datorer, utbildningsvetenskaplig forskning, informationvetenskap och materialvetenskap. Enligt Folkpartiet är det ämnesråden inom Vetenskapsrådet som ska göra dessa prioriteringar på vetenskaplig grund, inte politiker. Därför menar Folkpartiet att riskdagen ska avslå regeringens förslag till detaljerad fördelning av Vetenskapsrådets medel.
Nya forskare
Satsningen på nya doktorander är blygsam i regeringens proposition. De nya forskarskolorna som föreslås får resurser motsvarande 400 doktorander per år. Detta måste ses i perspektiv av att regeringens mål för examinationen inom forskarutbildningen i dess helhet innebär krav på 2 300 examina från forskarutbildningen per år.
Regeringen vill lägga hela ansvaret för finansieringen av denna forskarutbildning på universitet och högskolor. Samtidigt ger regeringen lärosätena helt bristfälliga resurser för att klara av detta. Universitet och högskolor har i dag medel för studiefinansiering i forskarutbildningen endast för ungefär hälften av det antal doktorander som krävs för att uppnå regeringens examensmål. Forsknings- och budgetpropositionerna innebär ingen förändring därvidlag. Inte heller innehåller dessa propositioner några som helst förslag till resursförstärkningar för själva utbildningen - dvs medel till kostnader för handledare, kurser, laborationsmaterial etc. Hur regeringen menar att universitet och högskolor då ska kunna ansvara för en forskarutbildning av avsedd omfattning är obegripligt. Till yttermera visso är de begränsade forskarskolor, som regeringen i stället väljer att sysselsätta sig med, underfinansierade. Om dessa forskarskolor ska kunna genomföra avsedd verksamhet måste lärosätena skjuta till avsevärda belopp av egna medel.
Den stora satsning på forskarutbilning som många hoppats på har uteblivit. Folkpartiet anvisar därför i sitt budgetförslag mer pengar totalt till forskning och forskarutbildning. Däremot avvisar Folkpartiet regeringens förslag till centralt planerade forskarskolor. Detta förslag innebär, som så mycket annat i forskningspropositionen, att politiska organ ska fatta beslut i frågor som i stället borde avgöras vid universitet och högskolor utifrån vetenskapliga och professionella bedömningar. Forskarskolor ska i stället kunna växa fram utifrån de olika lärosätenas egna initiativ, under förutsättning att resurser för forskning finns.
Ökade resurser till forskningen
Samtidigt som högskolans verksamhet expanderar har regeringen dragit ned på resurserna till den högre utbildningens kärna, den fria forskningen. Den andel av forskningen som finansieras av statliga anslag har minskat från ca 70 % i början av 1980-talet till 50 % idag.
Neddragningen på forskningen är oacceptabel. Den svenska forskningspolitiken måste ha en hög ambition. Folkpartiet anslår därför 500 miljoner kronor mer än regeringen till forskning och forskarutbildning för år 2001.
För att stärka universitetens frihet att bestämma över sin forskning vill Folkpartiet öka andelen av de statliga forskningsmedel som går direkt till universiteten. Folkpartiet vill därför att den förstärkning på 478 miljoner kronor inom tre år som regeringen föreslår ska gå till forskningsråden, i stället ska fördelas mellan universiteten. Detta innebär att under en treårsperiod får varje universitet 40 miljoner kronor.
Externfinansierad forskning
Som tidigare nämnts, slår regeringen fast "att många skäl talar för att en större andel av forskningsresurserna vid lärosätena skall prövas utifrån". Denna strategi är i sig ett hot på sikt mot den fria forskningen. Under förutsättning att en bas av fri forskning finns välkomnar Folkpartiet olika typer av externt finansierad forskning. Externt finansierad forskning kommer säkert i framtiden att vara mycket betydelsefull, både för forskningen och för samhället. Av den anledningen måste det klargöras vilka kostnader som tillkommer indirekt vid beställning av forskning, i form av lokalkostnader, personalresurser etc. Det är väsentligt att den externt finansierade forskningen verkligen betalar alla kostnader för den forskning man beställer, med undantag av EU-projekt, där medfinansiering är en förutsättning.
Regeringen konstaterar också att full kostnadstäckning ska vara utgångspunkten vid extern finansiering och föreslår att lägsta nivå för påslag ska vara 18 % av ett forskningsprojekts kostnader. Folkpartiet instämmer i fråga om principen men anser att regeringens beskrivning av vad dessa 18 % ska täcka är oklar. Regeringen bör därför snarast återkomma med närmare beskrivning av vad denna procentsats grundar sig på och en beskrivning av vilka kostnader som ska täckas av externa finansiärer.
Humaniora
Humaniora har på senare år haft en krympande andel av forskningsresurserna. Samtidigt blir behovet av och intresset för humanistisk forskning allt större. En utveckling av humanvetenskaperna är en nödvändig förutsättning för att ställningstaganden och beslut kring framtidsfrågor ska grunda sig på ett brett kunskapsunderlag. Problemställningar inom så skilda ämnen som ny teknologi, miljö eller internationell politik måste också innehålla etiska, historiska och allmänmänskliga aspekter. Kunskapsidealet måste återerövras, och synen på att kunskap alltid ska vara översättbar till kortsiktig samhällsnytta måste tonas ned. Det visar sig dessutom att humanistiskt utbildade människor har stora möjligheter till anställning både på den offentliga och den privata arbetsmarknaden.
I regeringens förslag lämnas inget besked om hur stor del av Vetenskapsrådets resurser som kommer att tillfalla humanistisk forskning. Folkpartiet förutsätter att regeringen kommer att förelägga riksdagen ett förslag till beslut om hur Vetenskapsrådets resurser ska fördelas mellan ämnesråden. Inför det beslutet anser Folkpartiet att regeringen särskilt ska beakta humanvetenskapernas ställning och redovisa en strategi för en stärkning av humaniora.
Småämnen
Regeringen föreslår att småämnena ska tillförsäkras 10 miljoner kronor av Vetenskapsrådets resurser. Folkpartiet instämmer i att man bör föra en diskussion om vilka ämnen som ska garanteras en överlevnad. Regeringen borde dock ha redovisat avsikten med sin satsning på småämnena tydligare. Det är ett nationellt intresse att ämnen som latin, finska, grekiska och hebreiska även i fortsättningen håller en hög forskningskompetens. Därför måste riksdagen slå fast vilka ämnen som ska särbehandlas och garanteras överlevnad och fortsatt utveckling. Regeringen borde redovisa analysen bakom de 10 miljoner kronorna och återkomma till riksdagen med ett förslag som innehåller principbeslut om vilka små ämnen som ska ha särställning. Därutöver ska ämnesråden ha möjlighet att fördela pengar till småämnen efter egna beslut.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ulf Nilsson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Ana Maria Narti (fp)