Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studiestöd. Motivering
En bred och bra utbildning är en av de viktigaste förutsättningarna för en positiv utveckling i vårt land. Därför är lika möjligheter för högre studier, oavsett familjens ekonomiska situation, en angelägen jämlikhetsfråga. Gjorda undersökningar visar att det trots omfattande reformer inom området fortfarande är stor skillnad på vilka elever som fortsätter med högre studier. Det är fortfarande familjens ekonomiska situation och studiebakgrund som avgör om ungdomar fortsätter att studera efter gymnasiet.
I dagens högteknologiska samhälle måste arbetet kontinuerligt kompletteras med utbildning. Därför är risken stor att skillnaderna i olika människors möjligheter till studier och utveckling ytterligare växer.
Studiestödssystemet har skapas för att ge alla elever möjligheter till högre studier. Men det finns många ungdomar som av rädsla för hög skuldsättning ändå avstår från att studera vidare efter grundutbildningen. Riksdagen har nyligen beslutat om en ny studiemedelsproposition där bidragsdelen höjs just för att minska skuldsättningen. Dessutom höjs fribeloppet i syfte att öka studenternas handlingsfrihet när det gäller ansvaret för den egna ekonomin, och bidragsdelen kommer att bli pensionsgrundande för att trygga studenternas framtid. Även reglerna för återbetalning har ändrats på olika sätt.
Det är angeläget att följa upp på vilket sätt denna reform påverkar rekryteringen till högskolorna. Det finns dock anledning att tro att detta inte är tillräckligt för att öka andelen studerande från arbetarhem. Därför måste villkoren för de studerande förbättras ytterligare så att vi har tillgång till den utbildade arbetskraft som framtidens arbetsmarknad behöver.
Stockholm den 28 september 2000
Berit Andnor (s)
Rune Berglund (s)