Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda förutsättningarna för studiemedel för naprapatutbildning. Motivering
Enligt nuvarande bestämmelser kan naprapater inte erhålla studiemedel utan de får själva bekosta sin utbildning. Naprapathögskolan har bedrivit sin utbildning sedan början av 1970-talet, och studierna sker under fyra år samt ett års praktiktjänstgöring. Naprapathögskolan står under statlig tillsyn och utbildningen till naprapat leder till legitimation, och det finns idag drygt 600 utbildade naprapater i Sverige.
Fler och fler människor söker sig till naprapater för behandling, utifrån att allt fler drabbas av besvär inom rörelseorganen, och man räknar med att det genomförs c:a två miljoner behandlingar årligen. Detta pekar på att det är en stor efterfrågan av naprapattjänster. Naprapaterna kompletterar den övriga sjukvården och fyller en viktig funktion. Naprapaterna har också fått ett erkännande i och med att många landsting i nuläge tecknar avtal med dem.
Vi vet att många ungdomar är intresserade av att utbilda sig till naprapater men de måste avstå på grund av att inget studiemedel utgår under utbildningstiden. De har helt enkelt inte råd att betala terminsavgifter, läromedel samt levnadskostnaderna helt själva och långt ifrån alla har föräldrar som kan betala. Många har också små möjligheter att ta ett banklån. Vi anser, utifrån att samhället har godkänt yrkesgruppen samt att samhället intar en generös hållning gentemot andra studenter som skaffar sig en utbildning, att även naprapatutbildningen ska berättiga till studiemedel.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Jarl Lander (s)
Ann-Kristine Johansson (s)
Marina Pettersson (s)