Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att en översyn görs med utgångspunkt i invandrares behov av ett väl fungerande studiefinansieringssystem vid sfi-studier, gymnasiestudier samt uppgradering/komplettering av gymnasieutbildning. Ett studiefinansieringssystem för en hållbar, integrerad arbetsmarknad
Ett studiefinansieringssystem för en hållbart integrerad arbetsmarknad måste uppmuntra den som idag står helt utanför arbetsmarknaden att börja studera. Men det måste också möjliggöra för den som vill byta yrkesområde, bättra på sin grundläggande skolutbildning eller bättra på sina svenska kunskaper att avbryta sitt yrkesverksamma liv för att studera. Detta kräver både en hög bidragsdel och ett studiestöd som det går att försörja sig på, även för de med lägst inkomster eller de som står utanför arbetsmarknaden, men samtidigt en hög grad av inkomsttrygghet för dem som redan är ute i arbetslivet. Idag finns en mängd varianter inom ramen för studiestödssystemet; dessa är dock inte väl anpassade för invandrare. En översyn bör genomföras med utgångspunkt i invandrares behov av ett väl fungerande studiefinansieringssystem vid sfi-studier, gymnasiestudier samt uppgradering/komplettering av gymnasieutbildning.
Utbildningsbidrag utgår för den som deltar i olika arbetsmarknadspolitiska aktiviteter eller i arbetsmarknadsutbildning. Bidragets storlek är relaterad till arbetslöshetsersättningen. Personer som inte uppfyller villkoren för arbetslöshetsersättning får idag 103 kronor per dag.
Utlandsfödda kan erhålla utbildningsbidrag på grundläggande och gymnasial nivå, men detta kräver att de varit arbetslösa två år först. Ett sådant system uppmuntrar individer att vänta med utbildningen i två år innan de kan börja studera.
Det särskilda utbildningsbidraget (UBS) utgår till arbetslösa personer i åldrarna 25-55 år som studerar på grundskole- eller gymnasienivå. Personerna måste vara registrerade på en arbetsförmedling och berättigade till arbetslöshetsersättning. Bidragets storlek motsvarar ersättningen från a- kassan och beviljas för maximalt 12 månaders heltidsstudier. Resurserna till UBS är begränsade, vilket innebär att somliga sökande kan få avslag på ansökan om bidraget. Många utlandsfödda, särskilt de som anlände under 1990-talets lågkonjunktur, har inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden och därmed inte rätt till a-kassa. En större andel svenskar har finansierat utbildningen med UBS. Utlandsfödda har däremot finansierat sin utbildning genom studielån.
Studiemedel är den vanligaste finansieringsformen för studier på högskolenivå men kan också utgå för personer som studerar på grundskolenivå, gymnasium eller kvalificerade yrkesutbildningar. Studiemedel kan beviljas personer i åldrarna 20-45 år. Den som är äldre än 45 år kan beviljas studiemedel i särskilda fall. Bidragsdelen uppgick 1999 till 27 % av totalbeloppet 7098 kronor.
Ett problem för många utlandsfödda är att de har utländsk högskoleutbildning men saknar motsvarande grundläggande kunskaper i svenska. Eftersom den som redan har treårig gymnasiekompetens inte är beviljad UBS så är invandrare med högre utbildning, men som skulle behöva förbättra sina språkkunskaper, eller skaffa sig en yrkeskompetens anpassad för den svenska arbetsmarknaden, hänvisade till studielån.
Ungefär 50 % av de utlandsfödda har finansierat sin komvuxutbildning genom studiemedel. UBS får även lämnas till arbetstagare som tar ledigt från sitt arbete och studerar inom kommunal och statlig vuxenutbildning eller vid folkhögskolor. Men bara om arbetsgivaren samtidigt kommer överens med arbetsförmedlingen om att ta en långtidsarbetslös som vikarie. Detta innebär i realiteten ett hinder för arbetstagare som vill läsa vuxenutbildning med utbildningsbidrag.
Från och med den 1 juli år 2001 införs ett nytt, samordnat studiestödssy- stem. Det nuvarande systemet för studiemedel, svux och svuxa, försvinner. Det särskilda utbildningsbidraget finns kvar så länge som Kunskapslyftet pågår. Precis som i det nuvarande systemet för studiemedel så består det nya av en bidragsdel och en lånedel. Totalbeloppet är angivet till samma nivå som tidigare men den generella bidragsnivån höjs från nuvarande 27,8 % till 34,5 % av totalbeloppet. Samtidigt införs en bidragsdel på 82 % främst för personer som skall studera på grundskole- eller gymnasienivå. Detta underlättar för den som inte är ersättningsberättigad till a-kassa att studera med studiemedlen. Bidragsdelen i det nya studiestödssystemet är dock avsevärt lägre än utbildningsbidraget, vilket innebär att det är mindre förmånligt för den som redan har arbetat men vill studera inom det reguljära utbildningsväsendet. Den som idag uppbär maximal dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen får 3000 kronor mer i månaden jämfört med bidragsdelen i det nya studiestödssystemet. Det är möjligt att ta tilläggslån för studerande som är 25 år och äldre. Med tilläggslånen uppgår totalbeloppet till ca 8700 vilket är något lägre än den högsta ersättningen efter skatt i arbetslöshetsförsäkringen. Studiebidragsåldern höjs från 45 till 50 år men samtidigt avtrappas rätten att ta studielån efter 41 års ålder.
Statskontoret har i sin rapport "Svenskundervisning för invandrare - egen skolform eller del av komvux" (2000:27) kritiserat det nya studiemedelssy- stemet för att inte ta hänsyn till målgrupperna för svenska för invandrare, d v s flyktingar och övriga invandrare som saknar grundläggande kunskaper i svenska. Deltagare över 50 år skulle även fortsättningsvis sakna rätt till studiemedel för sfi.
Den som saknar grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning kan i det nya systemet få studiemedel under 80 heltidsveckor. Tiden kan förlängas med ytterligare 20 veckor för den som behöver färdighetsträning för läsning, skrivning och räkning. Sfi-studerande som uppnått grundskolenivå i sitt hemland får läsa svenska på grundskolenivå med studiemedel under högst 40 veckor. Eftersom behovet av studieförberedande utbildning varierar så innebär detta att de som har störst behov i många fall skulle förbruka sin studiemedelsberättigade tid för sfi-studier.
Kunskapslyftskommittén föreslår i sitt slutbetänkande (2000:28) att bidragsnivån i studiemedlen höjs till 100 % för studier på grundläggande nivå och att det införs ett kompletterande inkomstrelaterat bidrag för den som är berättigad till arbetslöshetsförsäkring. Kunskapslyftskommittén vill höja studiebidragsåldern till 55 år.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lena Sandlin-Hedman (s)
Laila Bäck (s)