Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dispensregler för att slutföra studier med studiemedel. Motivering
I Sverige har vi världens mest generösa studiestödssystem. Det nya studie- stödssystemet, som träder i kraft den 1 juli 2001, blir dessutom ännu mer generöst. Bidragsdelen i studiemedlet höjs till 2 482 kronor per månad, vilket gör att lånedelen minskar. Dessutom höjs gränsen för hur mycket en student kan tjäna innan studiemedlen reduceras. Det så kallade fribeloppet höjs från dagens 54 900 till 92 250 kronor.
En bärande princip i det nya studiestödssystemet är att en alltför stor skuldbörda bör undvikas. Det är därför rimligt med vissa begränsningar, exempelvis när det gäller antalet terminer med studiemedel. Det finns idag ingen högskoleutbildning som inte ryms inom de 12 terminerna.
I det nya systemet kommer det att finnas möjlighet till dispens från 12- terminersregeln. För att t ex slutföra en läkarutbildning är dispensen i dag två terminer. Möjligheterna till dispens har dock skärpts i förhållande till det nuvarande systemet. Det kommer inte att finnas möjlighet till studiemedel fler än 12 terminer annat än för synnerliga skäl, som exempelvis funktionshinder eller andra mycket speciella omständigheter. Vad som menas med "mycket speciella omständigheter" är CSN:s och den nya överklagandenämndens uppgift att avgöra.
Vi menar att det är rimligt att de studenter som påbörjat sina läkarstudier i det nuvarande studiemedelssystemet skall ha rimliga förutsättningar att slutföra studierna. Om det visar sig att det inom ramen för de nya bestämmelserna inte finns möjlighet för studenten som har påbörjat en lång utbildning i det nuvarande systemet och som då har behövt förutsätta en dispens för att kunna slutföra sina utbildningar att göra det, bör det bli aktuellt att se över dispensmöjligheterna just för dessa studenter.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lena Sandlin-Hedman (s)
Rinaldo Karlsson (s)
Carin Lundberg (s)