Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att principerna för rätt till studiefinansiering skall snabbutredas, bl.a. utifrån ställningstagande till studiefinansiering av naprapatutbildning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lämna förslag till hur nya utbildningar skall kunna prövas för att komma i fråga för rätt till studiefinansiering.
Motivering
Det råder oklarhet kring vilka principer som gäller för om utbildningar ska vara berättigade till studiestöd eller inte. Naprapater som utbildas på den svenska Naprapathögskolan har genom riksdagsbeslut från 1994 rätt till legitimation efter genomförd utbildning. Socialstyrelsen utfärdar denna legitimation och har tillsynsansvar för de legitimerade naprapaterna.
Utbildningen vid Naprapathögskolan är den enda i Europa som berättigar till svensk legitimation. Mot denna bakgrund förefaller det märkligt att studerande vid Naprapathögskolan inte är berättigade till studiemedel. Ett av argumenten har varit att Naprapathögskolan inte anses som högskoleutbildning. Samtidigt får dock studerande vid olika påbyggnads- och kvalificerade yrkesutbildningar studiemedel.
Den principiella frågan handlar om vilka utbildningar som ska berättiga till studiestöd. Hur ska CSN se på en utbildning som visserligen inte anses högskolemässig men ändå utbildar personer behöriga för legitimation av socialstyrelsen?
Även andra utbildningar, inom bl a estetiska inriktningar, beklagar att deras utbildning inte ger rätt till studiestöd. Uppenbarligen finns ett behov av en genomgående analys av principerna för vilka utbildningar som ska berättiga till studiefinansiering. Dessutom måste rutiner utvecklas så att nya utbildningar snabbt kan värderas och eventuellt omfattas av studiefinansieringssystemet.
Riksdagen ska naturligtvis inte behandla frågan om rätt till studiemedel för enskilda utbildningar. Men naprapatutbildningen är ett exempel på en utbildning som både efterfrågas och legitimeras av det offentliga, vilket gör det märkligt att den enskilde måste bekosta sin studieförsörjning själv. Därför borde regeringen snarast utreda frågan principiellt. Likaså borde regeringen snarast lämna förslag till hur nya utbildningar ska kunna värderas för att komma i fråga för rätt till studiefinansiering.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ulf Nilsson (fp)
Helena Bargholtz (fp)