Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa fribeloppet och införa en poänggräns. Avskaffa fribeloppet för studier vid högskola
De som studerar vid högskola erbjuds i dag studiemedel bestående av en del bidrag och en del lån. Om den som uppbär studiemedel i 4,5 månader har annan inkomst som överstiger 23 660 kr respektive 30 940 kr för vår- eller höstterminen minskas studiemedlet med 50 procent av överskjutande belopp.
Ett fenomen som liknar hög marginalskatt uppstår. På den förvärvade inkomsten skattas, och därefter på överskjutande belopp minskas studiemedlet med 50 procent. Eftersom lånet minskas proportionerligt minskar återbetalning efter att studierna genomförts. Det innebär att lånen kan betalas tillbaka tidigare, men det ligger utanför en normal privatbudget eftersom återbetalningen kan sträcka sig över flera årtionden. Så kortsiktigt uppstår ett fenomen som liknar marginalskatt på 75 procent.
En hög marginalskatt minskar incitamentet att arbeta vid sidan om studierna och att förbättra sin egen situation. Det innebär också att drivkrafterna för svartarbete och att hitta hål i reglerna ökar.
Fribeloppet skapar svåra gränsdragningar och leder ofrånkomligen till många dynamiska och komplicerade effekter. En mer naturlig och rättvis gräns är att CSN fastställer en poänggräns (nu 19 poäng per termin för fullt studiemedel). Så länge som studenten erhåller sina poäng får hon också studiemedel.
Stockholm den 4 oktober 2000
Elizabeth Nyström (m)
Björn Leivik (m)