1 Sammanfattning
Sverige behöver en forskningspolitik som medverkar till att ge vårt land en möjlighet att bli en långsiktigt framstående aktör i det snabbt framväxande globala kunskapssamhället. Det behövs starka, självständiga universitet och en mångfald av forskningsfinansiärer. Det behövs också ett företagsklimat som gör att vi kan behålla de stora företagens forskning i Sverige, locka till oss andra företag samt göra det möjligt för en ny generation av små och medelstora företag att växa upp. Att förmå utveckla och behålla attraktiv företagsforskning är en viktig del av en nationell forskningsstrategi, viktigare t.o.m. än mycket annat staten skulle kunna göra på forskningsområdet.
Moderata Samlingspartiet vill främja den fria forskningen och forskningsutförarnas självbestämmanderätt. Målen för den moderata forskningspolitiken är:
att garantera förutsättningarna för forskningsmiljö i världsklass
att garantera forskningens frihet
att skapa förutsättningar för utveckling och bibehållande av starka och självständiga forskningsinstitutioner
att fokusera på grundforskning, forskarutbildning och postdoktoral verksamhet
att satsa extra på de allra mest framstående forskarna och forskarlagen
att staten tar ansvar för forskning och utveckling av omedelbar betydelse för den egna verksamheten
att ge goda förutsättningar för internationellt forskningssamarbete.
Moderaterna vill uppnå detta genom en rad åtgärder under åren 2001- 2003, vilka sammanfattas i det följande.
Vi vill väsentligt förstärka den högre utbildningen och forskningen både genom reformer som främjar frihet och mångfald och genom resurser som gör det möjligt att utveckla utbildningens och forskningens kvalitet.
Vi vill, under den kommande treårsperioden, höja grundutbildningsanslagen till universitet och högskolor med cirka 1,3 miljarder kronor, i syfte att successivt återuppbygga lärosätenas styrka och självständighet. Samtidigt vill vi under samma period öka forskningsanslagen med cirka 1,9 miljarder kronor, i syfte att förstärka den fria forskningen, finansieringen av doktorander och insatserna på för Sverige framgångsrika och vitala områden.
Vi vill att två universitet och/eller högskolor skall ombildas och drivas i stiftelseform. Detta i syfte att öka profileringen och självständigheten inom den högre utbildningen och forskningen.
Vi vill utveckla det medicinska ämnesrådet till ett nationellt institut för hälsa och medicin, i syfte att kraftsamla kring strategiska områden såsom exempelvis bioteknik med medicinsk inriktning, bioinformatik, klinisk forskning och IT inom hälso- och sjukvården.
Vi vill avskaffa det övergripande Vetenskapsrådet och låta ämnesråden självständigt ta ansvar för forskningsfinansieringen. Forskning kring informationstekniken ges stort utrymme.
Vi vill avpolitisera universitetsstyrelserna och minska det icke-akademiska beslutsfattandet för att öka forskarnas och lärarnas frihet att själva råda över verksamheten.
Vi vill avsätta medel för post-doktoral utbildning, tjänster och stipendier för att bredda forskarnas utbildning långsiktigt, utveckla forskarhandledningskompetensen och förstärka rekryteringsbasen för framtida professorstillsättningar etc.
Vi anser att varje universitet och högskola själv skall få avgöra på vad sätt man anordnar handledarutbildning. Det skall vara möjligt för lärosätena att ha gemensamma lösningar, beroende på vilket lärosäte som är bra på vad. Detta kan inte förhandsbestämmas lagstiftningsvägen.
Vi anser att varje universitet och högskola självständigt, inom ramen för den allmänna kvalitetsutvärderingen inför varje enskilt forskningsprojekt, skall tillse att vetenskapens "trovärdighet och god forskarsed" följs.
Vi anser att universitet och högskolor själva skall skapa lämpliga nätverk för utvecklande av forskarskolor och framväxande av kunskapskluster. Engångssatsningar på prioriterade områden och statligt organiserade forskarskolor är alltför oflexibla för att passa in i dagens kunskapssamhälle.
Vi anser att kompetensen skall vara avgörande vid beviljande av doktorandtjänster och tillsättningen av professurer. Urvalet skall ske baserat på meriter allenast, ur en bred rekryteringsbas. Subtila men diskriminerande inslag i de akademiska strukturerna skall mönstras ut genom attitydförändringar. Endast på så sätt kan man vara säker på att samtliga olika kompetenser tas till vara.
2 Innehållsförteckning
3 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår förslaget om en bestämmelse i högskoleförordningen innebärande skyldighet för varje universitet och högskola med vetenskapsområde att anordna utbildning av handledare inom forskarutbildningen.
2. Riksdagen avslår förslaget om en bestämmelse i högskolelagen innebärande att vetenskapens trovärdighet och god forskningssed skall värnas i universitetens och högskolornas verksamhet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om positiv särbehandling.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statens roll i forsknings- och utvecklingsarbete.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning av mål och riktlinjer inom forskningspolitiken.
6. Riksdagen avslår förslaget om riktade resurser till prioriterade forskningsområden i enlighet med vad som anförs i motionen.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om koncentration av resurser till regioner, forskningsområden och forskningsutförare som redan i dag håller hög klass.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fördelning av forskningsresurser baserad på regionalpolitiska skäl.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om universitetens och högskolornas roll i samhället.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade forskningsanslag och ökade anslag till grundutbildningen.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om organisationen för forskningsfinansiering.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ombilda två universitet/högskolor till fristående universitet/högskolor i stiftelseform.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avpolitisering av forskningen.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskarskolor.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det svenska arbetet för att eliminera byråkrati och politisering inom EU:s sjätte ramprogram.
4 Inledning
Kunskap är på väg att bli det helt centrala för människans personliga växt, regional utveckling och internationell konkurrens. Ny kunskap lägger grunden för välstånd och kulturell utveckling.
Utvecklingskraft och människors egenmakt beror på hur väl folk och nationer förmår att stimulera och tillvarata den enskildes lärande och kunnande. Ett kunskapssamhälle fordrar specifika villkor för att vara långsiktigt hållbart, flexibelt och nyskapande - det måste vara fritt, öppet, koncentrerat och mångfacetterat.
Sverige står sig redan i dag väl i den internationella konkurrensen i ett flertal avseenden. World Economic Forum har placerat Sverige på sjunde plats av 60 undersökta länder i fråga om konkurrenskraft. Merrill Lynch rankar Sverige som det för närvarande bästa tillväxtlandet i världen, mycket tack vare den tekniska utvecklingen. United States Internet Council visar i sin årliga sammanställning om Internet och annan modern kommunikation att Stockholm/Kista delar andra plats avseende världsledande kunskapskluster inom IT/telekom - bara Silicon Valley bedöms vara bättre. Öresundsregionen placerar sig på sjuttonde plats - tillsammans med Tokyo och Los Angeles. I Öresundsregionen beror den framskjutna placeringen främst på IT-relaterad bioteknik.
Konkurrensen har dock skärpts till följd av globaliseringen. Länder och regioner med de största kompetensbaserna och de mest kreativa kunskapsmiljöerna ligger i bräschen för all utveckling. Denna konkurrens medför nya utmaningar men också stora möjligheter.
- Geografisk konkurrens är en del av verkligheten för en kunskapsnation. I en globaliserad ekonomi dras människor till de mest attraktiva regionerna och orterna: områden som kan erbjuda en inspirerande totalmiljö. Skåneregionen tävlar med Umeå, Karlskrona/Ronneby med Kista. Även regioner utanför Sveriges gränser konkurrerar med våra kunskapscentra. Inom IT-industrin bör man således räkna med Kalifornien och Bangalore i spelet när man lägger upp strategier för inhemska kluster.
- Institutionell konkurrens leder till specialisering. Alla lärosäten kan inte vara bra på allting - men alla har möjlighet att profilera sig inom ett specialområde. Universitet och högskolor världen runt kommer i ökande grad att konkurrera sinsemellan för att locka till sig de bästa studenterna till sina grundutbildningsprogram och få ersättning därefter. Genom att marknadsföra sig själva, baserat på kvalitet och specialitet, strävar lärosätena efter att locka till sig duktiga och motiverade studenter.
- Även personlig konkurrens är en viktig del av kunskapssamhället. Individens kunskaper kompletterar nu industrisamhällets maskiner och kapital. Varje människa har potential att växa och skapa sin framtid. Varje individ måste ha möjligheten att utveckla sina bästa sidor och ta aktiv del i akademi och arbetsmarknad av egen kraft.
Internationalisering och globalisering har blivit en del av verkligheten. Den globala ekonomin har en avgörande påverkan på Sveriges möjligheter och förutsättningar att långsiktigt skapa välstånd och trygghet. Detta innebär att den nya ekonomin bildar en slags global marknadsplats där kunskap och kreativitet skapar nya möjligheter i jakten på idéer och kunnande.
I en öppen värld, där utländska studenter söker sig till svenska lärosäten och allt fler svenska studenter läser utomlands, bryts den gamla nationalstatens struktur sönder. Ett välutvecklat internationellt utbyte är en nödvändighet för att Sverige skall kunna tillgodogöra sig resultat frambringade i andra länder och för att vår egen forskning skall kunna hålla en internationellt jämförbar hög standard. Det är också viktigt att svenska forskare står väl rustade att verka i andra länder.
Sverige har att möta ett antal utmaningar i strävan efter att bli en kunskaps- nation i absolut världsklass. En av dessa utmaningar är att skapa ett individ- och samhällsklimat som ger alla människor de bästa möjliga förutsättningarna att växa. För detta är kunskap av den största betydelse. Därför måste utbildningssystemet och forskningsmiljön i Sverige vara av högsta klass. Utbildningssystemet kan dock aldrig ses isolerat från resten av samhället - individ- och forskningsklimatet hänger intimt samman med hur väl kunskapssamhället i stort kan utvecklas. Sverige har relativt sett få högskoleutbildade med minst treårig utbildning. Huvudorsaken till detta är att det inte lönar sig särskilt väl att investera i en god utbildning så länge man väljer att arbeta och betala skatt i Sverige. Människor måste känna att deras personliga investeringar i utbildning lönar sig. I Sverige tjänar en person med treårig eftergymnasial utbildning 25 procent mer än en person med gymnasieutbildning, medan skillnaden i USA är 75 procent.
När forsknings- och utvecklingsinsatser (FoU) enbart mäts som andel av BNP ligger Sverige sedan flera år i topp, vilket är mycket positivt. Till bilden hör dock att en betydande del av detta beror på stora insatser inom näringslivet och försvaret. Den svenska industrin står för en betydande del av FoU-investeringarna, i förhållande till folkmängden är industrins satsningar i nivå med den amerikanska och den schweiziska. FoU-insatserna är emellertid koncentrerade till ett fåtal stora företag. De tio största företagen i landet svarar för omkring hälften av företagssektorns totala FoU-utgifter.
Företagens insatser har lett till stora framgångar, inte minst inom tillämpad forskning på strategiskt viktiga områden. Företagen är dock känsliga för flera faktorer utanför ramen för utbildnings- och forskningspolitiken: det ekonomiska klimatet, de allmänna villkoren för företagande och tillgången på utbildad arbetskraft. Är dessa villkor inte attraktiva och stimulerande flyttar hela företagen utomlands. Även flytt av huvudkontor utomlands utgör en risk, eftersom forsknings- och utvecklingsarbete av företagsstrategiska skäl ofta följer huvudkontorens placering.
Sverige behöver en forskningspolitik som medverkar till att ge vårt land en möjlighet att bli en långsiktigt framstående aktör i det snabbt framväxande globala kunskapssamhället. Det behövs starka, självständiga universitet och en mångfald av forskningsfinansiärer. Det behövs också ett företagsklimat som gör att vi kan behålla de stora företagens forskning i Sverige, locka till oss andra företag samt göra det möjligt för en ny generation av små och medelstora företag att växa upp. Att förmå utveckla och behålla attraktiv företagsforskning är en viktig del av en nationell forskningsstrategi, viktigare t.o.m. än mycket annat staten skulle kunna göra på forskningsområdet. Kunskapskluster i världsklass som redan finns eller är på väg att etableras behöver stimuleras. Forskare och forskningsfinansiärer runt om i världen skall se Sverige som ett lockande land att forska och investera i.
Vad Sverige behöver är inte en engångsinsats för att klara ett generationsskifte utan en nationell strategi för att skapa en attraktiv miljö för högre utbildning och forskning. Sverige behöver en forskningspolitik som medverkar till att ge vårt land en reell möjlighet att bli en framstående aktör på den globala kunskapsarenan. Härvid måste Sverige företa grundläggande strukturella förändringar inom en rad politiska områden.
5 Forskning och förnyelse - en kritisk analys
5.1 Inledning
En forskningspolitisk proposition bör ta sin utgångspunkt i en helhetsbeskrivning av den aktuella situationen inom forskning och utveckling. En analys av nuläget följs av en beskrivning av de mål och strategier som gällt alltsedan den senaste forskningspolitiska propositionen. Dessa tas sedan i beaktande i en avvägning av hur måluppfyllelsen har fungerat. Forskning och förnyelse (prop. 2000/01:3) är inte en sådan forskningspolitisk proposition. Skriften utgör snarare ett särtryck till årets budgetproposition.
Sverige har länge varit en ledande forskningsnation. Det finns emellertid problem på det strukturella planet som kan innebära ett hot mot denna ställning på lång sikt om inte genomgripande förändringar vidtas.
Regeringen framställer sin satsning på forskningsområdet som en samlad forskningspolitik, men vad som presenteras är i stället en stor mängd små anslag. Man är nere på enstaka miljoner, och en styrning i detalj. Däremot saknas fundamentala ställningstaganden t.ex. i fråga om hur mycket regeringen vill anslå till de olika vetenskaps- och forskningsområdena.
Det förestående generationsskiftet inom vetenskapen presenteras som en viktig del av den föreslagna forskningssatsningen, varför en stor del av propositionen ägnas åt att diskutera hur fler unga skall lockas att satsa på forskarutbildning. Detta ger intryck av ett kortsiktigt tänkande, medan de stora strukturella kraven som ställs på en kunskapsnation lämnas obemötta. Generationsväxlingen är ett av flera skäl till varför Sverige nu måste satsa långsiktigt och heltäckande på en forskningsstrategi för framtiden.
Regeringens förslag och satsningar i stort förefaller positiva vid första påseendet, men de enskilda satsningarna innebär i realiteten inga strukturella förbättringar. Forskningssatsningarna används som ett regional- och allmänpolitiskt instrument, snarare än som en väg till ett hållbart kunskapssamhälle på vetenskaplig grund.
En modern forskningsstrategi och många forskarutbildade är en förutsättning för att nå de stora framstegen. Tekniska framsteg är av avgörande betydelse för ekonomisk tillväxt. Det fria kunskapssökandet är forskningens oundgängliga bas. Den tillämpade forskningen utgör en viktig länk mellan vetenskaplig grundforskning och utvecklingen av kommersiella produkter. Ett viktigt exempel är biotekniken, där man kombinerar olika vetenskapliga områden för nyskapande kommersiell och akademisk forskning. Sverige behöver en fri och innovativ forskning som förmår tänka nytt och banbrytande.
5.2 Statens roll inom forskning och utvecklingsarbete
I oktober 1999, i samband med riksdagens behandling av propositionen Vissa forskningsfrågor (prop. 1998/99:94), slogs regeringens grundläggande principer för den svenska forskningspolitiken fast.
Forskningspropositionen innehåller ingen systematisk genomgång av principer och mål vad avser statens roll i fråga om forskning och utvecklingsarbete. I stället upprepas de olika, ofta otydliga målen och prioriteringarna som tidigare angivits. I 2001 års budgetproposition presenterar regeringen dessutom ytterligare två diffusa mål för sin utbildnings- och forskningspolitik.
Man har från regeringens sida inte brytt sig om att definiera de forskningspolitiska målens innehåll, hur dessa skall mätas eller vilka mätmetoder som skulle kunna komma i fråga. Detta är en stor brist och urholkar ytterligare betydelsen av propositionen som forskningspolitiskt dokument.
5.3 De totala FoU-insatserna
Regeringen vill ge intrycket av att man genomför en storsatsning på forskning och forskarutbildning. Det är en sanning med modifikation. I forskningspropositionen finns inga "nya" pengar till forskning, utan endast förslag på hur redan aviserade medel till forskning och forskarutbildning från 1999 års ekonomiska vårproposition och 2000 års ekonomiska vårproposition skall fördelas.
Många institutioner kan se fram emot neddragna anslag. I propositionen skrivs enbart om omfattningen på satsningarna, men man nämner inte vilka institutioner som kommer att utsättas för nedskärningar.
Den reella omfattningen av "de omfattande satsningarna" kan ifrågasättas. Utgår man från att de totala anslagen för FoU i statsbudgeten år 2000 är 15 810 miljoner kronor och att de beslutade ramhöjningarna är plus 400 miljoner kronor år 2001, plus 309 miljoner kronor år 2002 och plus 500 miljoner kronor år 2003 innebär det att de procentuella ökningarna är begränsade till cirka 2,5 procent år 2001, 1,9 procent år 2002 och 3,0 procent år 2003. Dessa "omfattande satsningar" måste ses i perspektiv av den uppräkning på 1,93 procent som används i budgetpropositionen som kompensation för löne- och andra kostnadsökningar. De faktiska kostnadsökningarna för universitet och högskolor kommer med stor sannolikhet att bli betydligt högre. Totalt sett kommer således nettot för forskningen att vara negativt.
5.4 De svenska FoU-resurserna i ett internationellt perspektiv
Insatserna för forskning och utveckling ökade under 1980-talet i de flesta OECD-länder. I genomsnitt avsattes i de berörda länderna 2,4 procent av BNP till forskning och utveckling under år 1990. Sedan dess har dock satsningarna minskat i hela OECD-området och år 1995 hade den genomsnittliga satsningen minskat till 2,2 procent av BNP. I de flesta länderna berodde denna minskning på allmänna nedskärningar i statsbudgeten och i synnerhet inom den forskning som bedrevs av försvaret. Däremot låg näringslivets samlade insatser kvar på en jämn nivå.
Mot slutet av 1990-talet ökade åter satsningarna på forskning och utveckling, däribland i USA, Storbritannien och Japan. Anslagen till National Science Foundation och National Institutes of Health i USA ökade år 1999 med 10 respektive 8,4 procent. Man förespådde samtidigt en fördubbling av budgeten för de två instituten under början av 2000-talet. En sammanställning över presidentens budgetförslag visar att ökningen från 2000 till 2001 för General Science sannolikt kommer att uppgå till drygt 13 procent.
I Kanada hade man initialt planerat ytterligare nedskärningar av forskningsanslagen, men dessa kom i stället att ersättas med en 14-procentig ökning. Japan ökade år 1998 sina anslag för forskning och utveckling med fem procent, trots betydande ekonomiska svårigheter. I Storbritannien beslutades samma år att anslagen för grundforskning skulle ökas med en miljard pund under perioden 1999-2002. I Finland ökades de statliga forskningsanslagen med 25 procent under perioden 1997-1999.
Regeringen beskriver i propositionen att Sverige år 1997 satsade störst andel av BNP i världen på forskning och utveckling. Man gör härvid jämförelser med Finland, som har ökat sin satsning kraftigt på senare tid. Finlands satsning beror främst på utförsäljning av statliga bolag och har koncentrerats på tillämpad och industriell FoU samt etablering av centers of excellence, forskarskolor och post-doktorala anställningar.
Den svenska industrin står för en betydande del av FoU-investeringar - i förhållande till folkmängden är industrins satsningar i nivå med den amerikanska och den schweiziska.
De insatser svenska företag står för inom forskning och utveckling skall på intet sätt förringas. Dock bör i sammanhanget påpekas att denna forskning naturligen är känsligare för strukturella problem i form av skattetryck och samhällsekonomiskt klimat än den offentligt finansierade. Detta måste beaktas i en utvärdering av den långsiktiga stabiliteten inom svensk forskning - något regeringen inte gjort i propositionen.
Det framställs i internationella utvärderingssammanhang samstämmig kritik mot att det svenska forskningssystemet är behäftat med strukturproblem, vilka återkommer inom samtliga forskningsområden. En vanlig anmärkning gäller bristande flexibilitet och förnyelse. Orsaken anges vara den otillräckliga rörligheten och en alltför stelbent tjänstestruktur. Utredningar efterlyser åtgärder för att förbättra forskares rörlighet, men framför allt åtgärder som ökar dynamiken genom att styra forskningsmedel mot yngre forskare. Man påpekar särskilt vikten av att ge unga forskare en ökad självständighet i förhållande till sina överordnade. Ytterligare åtgärder som krävs är ökade satsningar på post-doktoral nivå, i syfte att öka den geografiska och karriärmässiga rörligheten.
5.5 Övergripande avvägningar för riksdag och regering
En forskningsproposition bör bl.a. innehålla en allsidig, välstrukturerad nulägesbeskrivning av den svenska forskningen ur ett nationellt och internationellt perspektiv, en analys av den svenska forskningens finansiering, vilka insatser staten gör samt huruvida dessa resurser är tillräckliga och används på ett så optimalt sätt som möjligt.
Däremot bör riksdag och regering avhålla sig från detaljstyrning av forskningsanslagen. Detaljstyrning med krav om ökad samhällsnytta, ökad tillväxt samt fokusering på jämställdhet, samverkan, tvärvetenskap m.m. begränsar den akademiska friheten ytterligare och riskerar dessutom att få motsatt verkan.
Forskningspropositionen utmärker sig tyvärr genom en höggradig detaljstyrning. Centralstyrningen i årets forskningsproposition är i vissa avseenden t.o.m. större än före den stora högskolereformen på 1970-talet. Inte ens på 1960-talet skulle regeringen haft en tanke på att t.ex. peka ut den närmare inriktningen och uppläggningen av forskarutbildningen på det sätt som nu sker.
Regeringen anger i forskningspropositionen således mycket ingående hur tillkommande medel skall användas såväl när det gäller de nationella forskningsfinansierande myndigheterna (Vetenskapsrådet etc.) som när det gäller finansieringen av forskarskolorna och andra insatser.
Med avseende på forskarskolorna anger regeringen inte bara omfattning och inriktning. Den föreskriver också hur ansvaret för verksamheten skall fördelas och vilka lärosäten som skall samarbeta med varandra i nätverk.
Forskningspropositionen anger ingen motivering för varför rollfördelningen mellan de politiska organen - regering och riksdag - och universitet och högskolor skall ändras på det sätt som propositionens detaljerade förslag innebär. En självfallen princip har hittills varit att de politiska organen endast skall göra övergripande, värderingsgrundade bedömningar, medan universitet, högskolor och forskningsfinansierande myndigheter skall svara för vetenskapliga och professionella bedömningar samt den närmare uppläggningen av verksamheten. I forskningspropositionen pekas detaljerat ut satsningar som definitivt förefaller att vara nere på projektnivån, t.ex. får Institutet för Framtidsstudier tre miljoner kronor för forskning om demografiska frågor etc.
Ett annat exempel på att regeringen ger sig själv rätten att bestämma om hur alla medel skall användas är anslaget till Vetenskapsrådet. Regeringen intecknar här i stort sett hela nytillskottet av medel under treårsperioden med angivande av vad Vetenskapsrådet skall ge stöd till. Styrningen framgår särskilt tydligt av att Vetenskapsrådet också tilldelas vad som rubriceras som en "fri resurs". Denna skall uppgå till 30 miljoner kronor år 2003. Detta år skall Vetenskapsrådets samlade anslag uppgå till 2 300 miljoner kronor.
5.6 Avvägning mellan olika forskningsområden
Med denna forskningsproposition som utgångspunkt kan en av de mest fundamentala frågorna vad avser statens ansvar inte avgöras. Regeringen redovisar ingen fördelning mellan det övergripande Vetenskapsrådet och de tre underlydande ämnesråden för humaniora-samhällsvetenskap, medicin och naturvetenskap-teknik.
Fördelningen mellan ämnesråden humaniora-samhällsvetenskap, medicin och naturvetenskap-teknik är en central fråga i den svenska forskningspolitiken. Likaså är maktfördelningen mellan de tre forskningsråden och hur mycket som skall styras av det överordnade Vetenskapsrådet av central vikt, avseende rollfördelningen inom forskningsfinansieringssystemet. Trots detta mörkar regeringen helt fördelningen av medel mellan de fyra organen.
Att statsmakterna, d.v.s. regering och riksdag, skulle besluta om fördelningen mellan ämnesråden och Vetenskapsrådet angavs i propositionen om nya forskningsmyndigheter som regeringen presenterade i våras. Därtill finns sedan länge en etablerad praxis att regeringen redovisar vilken indelning i anslagsposter eller vilka mer väsentliga öronmärkningar av anslag som man avser att göra i kommande regleringsbrev.
Dessa frågor borde definitivt ha varit med i forskningspropositionen och budgetpropositionen. Att regeringen inte gör denna fördelning är en forskningspolitisk skandal som kraftigt minskar trovärdigheten för regeringens utbildnings- och forskningspolitik. Kan man verkligen ta en politik på allvar som å ena sidan centralstyr enstaka miljoner till enskilda projekt och samtidigt undanhåller beslut som fördelar ett par miljarder kronor?
5.7 Balans mellan fasta och rörliga resurser
Under de senaste sex åren har universitet och högskolor fått vidkännas hårda ekonomiska tider. En kraftigt ökad grundutbildning förenad med en påtaglig neddragning av anslagen per utbildningsplats har urholkat grundutbildningsresurserna. Anslagen till forskning och forskarutbildning har urholkats på samma sätt. Balansen mellan "fasta" och "rörliga" resurser har härigenom förändrats på ett sådant sätt att universitetens och högskolornas ställning som fria, självständiga institutioner i samhället hotas. Detta är särskilt oroande i ett klimat där staten med pekpinnar vill öka centralstyrningen av medelstilldelningen ytterligare.
5.8 Avvägningar mellan prioriterade forsknings- områden
Regeringen presenterar ett antal prioriterade forskningsområden i forskningspropositionen. Dessa forskningsområden anser regeringen i dagsläget vara så viktiga att det är nödvändigt att öronmärka medel för dem inom ramen för de nya medel som regeringen tidigare beslutat om. Däremot anser regeringen inte att det är nödvändigt att redovisa för riksdagen hur stora dagens anslag till dessa områden är. Därigenom kan riksdagen inte avgöra huruvida nysatsningarna är rimliga eller inte. Enligt Statistiska centralbyrån går det inte att ur befintligt statistiskt material utläsa hur stora satsningar som redan i dag förs på de prioriterade områdena. För detta hade krävts specialundersökningar, vilket regeringen borde ha föranstaltat om.
Det enda område där det är möjligt att komma i närheten av "sanningen" är prioriterade området humaniora-samhällsvetenskap, eftersom det sammanfaller med avgränsningen av ett vetenskapsområde i anslagsindelningen till universitet och högskolor och det finns ett särskilt forskningsråd för humaniora-samhällsvetenskap. Därutöver finns det en enda stor finansiär inom området: Riksbankens Jubileumsfond.
En sammanställning av de aktuella anslagen i år ger följande bild:
Tabell 1: (1. Humanistisk-samhällsvetenskapligt vetenskapsområde, i anslagen till universitet och högskolor Anslag år 2000 )
Enligt denna sammanställning uppgår de angivna resurserna till drygt två miljarder kronor. Den nysatsning med drygt 40 miljoner kronor per år som regeringen nu föreslår framstår i denna dager som betydligt mindre imponerande är vid första ögonkastet. 40 miljoner kronor utgör endast två procent av dagens anslag Man efterlyser med detta perspektiv definitivt regeringens analys och avsikter med det föreslagna tillskottet.
När det gäller de övriga prioriterade områdena går det således inte att göra motsvarande kalkyler, eftersom man inte utan specialundersökningar kan veta hur mycket av anslagen till berörda vetenskapsområden vid universitet och högskolor, anslagen till naturvetenskapliga och teknikvetenskapliga forskningsråden, NUTEK m.fl. som går till de områden regeringen vill prioritera.
En kvalificerad gissning är dock att även övriga "storsatsningar" till övriga prioriterade forskningsområden skulle framstå som blygsamma om regeringen hade bekvämat sig att redovisa jämförelsetalet.
Denna gissning förstärks av uppgifter från Stiftelsen för strategisk forskning som ensam per år satsar följande belopp på de tre prioriterade områden som berör stiftelsens verksamhetsområde: Biovetenskap och bioteknik: 250 miljoner kronor, Informationsteknik: 170 miljoner kronor och Materialteknik: 230 miljoner kronor.
5.9 Avvägningar mellan koncentration, profilering och decentralisering
Forskningspropositionen innehåller mycket få eller inga resonemang om hur framtida forsknings- och forskarutbildningsinsatser skall fördelas mellan landets universitet och högskolor.
Sverige är ett litet land med högkvalitativ forskning inom många områden och forskning i världsklass vid vissa institutioner. I ett globalt perspektiv är dock det svenska bidraget till världens samlade forskningsresurser endast cirka en procent. Under de senaste åren har fokus från regeringen legat på en snabb utbyggnad av framför allt de mindre högskolorna. Detta har också avspeglat sig i regeringens fördelning av "fasta" forskningsresurser. Denna fokusering har ytterligare bidragit till den pressade ekonomiska situationen för landets stora och ofta mest kvalificerade universitet. Samtidigt som mycket av den breda kvalitetsforskningen sker vid de stora klassiska forskningsuniversiteten görs stora, viktiga forskningsframsteg inom specifika områden också vid vissa andra högskolor. Dessa har medvetet valt att profilera sin utbildning och forskning på ett fåtal områden där man redan håller mycket hög internationell klass.
5.10 Regeringens organisation för forsknings- finansiering
Regeringens organisation för forskningsfinansiering är för byråkratisk för att passa in i det nya kunskapslandskapet. Organisationen utgör inte den injektion för mer kunnande som krävs för att man skall kunna uppnå de mål man satt upp för Sverige som kunskapsnation.
Det nya Vetenskapsrådet är enligt vår mening uttryck för en felsyn. Föreställningen att ett vetenskapsråd kan utfärda kloka riktlinjer för underställda ämnesråds medelsfördelning är inte övertygande. Rådet innebär en onödig risk för dubbelarbete och riskerar att bli offer för godtycke, politiska symbolhandlingar eller dagsländor i dagsdebatten. Regeringens uttalade ambition att sammanföra ansvaret från rader av olika instanser till ett begränsat antal organ skulle ha kunnat utvecklas utan denna överbyggnad. Härutöver är vi fortfarande inte övertygade om att regeringens indelning av råden är ändamålsenlig.
Att inrätta ett forskningsråd för sociala frågor och arbetsliv, respektive ett för miljö, lantbruk och samhällsplanering är exempel på hur ovidkommande hänsyn fått ersätta insikten om hur stark forskning skall kunna främjas. Miljön, för att ge ett exempel, är en så viktig och central fråga att den hör hemma inom många forskningsområden. Det är feltänkt att låsa fast miljöfrågorna i ett och samma forskningsråd. Härtill kommer att regeringen synes ha glömt att jord- och skogsbruk är en av de viktigaste näringarna, med stora krav på kunskapsutveckling också i förädlingsleden.
5.11 Full kostnadstäckning
En mångårig stridsfråga gäller principen om full kostnadstäckning för verksamhet som bedrivs vid universitet och högskolor. Universitet och högskolor har en stor finansiering med andra medel än de egna statsbudgetanslagen. Den sedan många år fastlagda principen är att den externfinansierade verksamheten skall bära sin del av lärosätenas indirekta kostnader, exempelvis personaladministration, ekonomiadministration, bibliotek och dylikt. Nivån på påslaget har debatterats med stor hetta och även varit föremål för ett antal utredningar. Regeringen förväntades i denna proposition "sätta ner foten" en gång för alla.
Beskedet i forskningspropositionen är dessvärre föga klargörande. Här anges siffran 18 procent för påslaget. Det sägs dock ingenting om vad de externa finansiärerna skall anses ha betalat för när de har betalat detta påslag. Osäkerheten ökar ytterligare av att regeringen på sidan 184 skriver: "Frågan om den föreslagna lägsta nivån för påslag för indirekta kostnader kan bli föremål för förnyad prövning."
Inte heller verkar regeringen i propositionen vara medveten om att höjningen från 12 till 18 procent innebär en reell minskning av resurserna till de nationella forskningsfinansiärerna, Vetenskapsrådet och de övriga forskningsråden, med flera. För Vetenskapsrådet, med ett anslag på i det närmaste två miljarder kronor, innebär förslaget till exempel en merkostnad på cirka 120 miljoner kronor.
5.12 Universitetens och högskolornas roll
Utan närmare motivering begränsar forskningspropositionen universitetens och högskolornas roll till att vara "forskningsutförare".
Universitet och högskolor får i dag egna statsbudgetanslag till forskning och forskarutbildning på sammanlagt cirka sju miljarder kronor. De samlade anslagen för forskning och forskarutbildning, "fakultetsanslagen", är den i särklass största komponenten i den statliga forskningsbudgeten. Hur man ser på användningen av dessa resurser är därför en central forskningspolitisk fråga. Skall de användas av universiteten och högskolorna för självständiga insatser eller skall de användas som stödfinansiering till forskningsinsatser som prioriteras och beslutas av andra, externa forskningsfinansiärer?
Forskningspropositionen innehåller ingen närmare analys eller argumentering kring universitetens och högskolornas "degradering" till enbart forskningsutförare. För ett vitalt och pluralistiskt forskningssystem är det en självklarhet att universitet och högskolor skall ha möjligheter att agera som självständiga aktörer.
5.13 Forskarutbildning och forskarskolor
Forskningspropositionen framhåller på nytt att forskarutbildningen huvudsakligen skall finansieras med "direkta statsanslag till berörda lärosäten". Det sägs dock ingenting om hur detta skall gå till rent ekonomiskt. Enligt gällande examensmål skall universitet och högskolor nu "producera" cirka 2.300 forskarutbildningsexamina per år. Det förutsätter minst fyra gånger så många doktorander. Universitet och högskolor har i dag egen finansiering till ungefär hälften av doktoranderna. För övrigt måste man lita till extern finansiering.
Forskningspropositionen innehåller heller ingenting om hur regeringen ser på forskarutbildningens omfattning och inriktning - mycket viktiga frågor i ljuset av de omfattande pensionsavgångar som inte bara universitet och högskolor står inför. Omfattning och inriktning är också centralt i perspektiv av den ökade efterfrågan på forskarutbildade inom näringslivet och andra delar av arbetsmarknaden.
Regeringen uppmärksammar således inte forskarutbildningen i stort, utan föreslår i stället att 16 nationella forskarskolor skall inrättas.
De nationella forskarskolorna innebär ett mycket begränsat tillskott av doktorer. Enligt propositionen skall varje forskarskola "producera" 25 doktorer (forskarskolorna skall ges en gång och således avslutas om fyra, fem, kanske möjligen sex år: den exakta tidsgränsen finns inte angiven i forskningspropositionen). Sammantaget kommer de 16 forskarskolorna således att ge 16 x 25 = 400 doktorer. Under den period som forskarskolornas verksamhet pågår skall systemet i övrigt, enligt regeringens examensmål, "producera" 12 000-15 000 forskarutbildningsexamina.
Beredningen av forskarskoleförslaget kan diskuteras. Förslaget om forskarskolorna har tagits fram av en enda person, tillkallad av Utbildningsdepartementet. Förslaget har varit på remiss med korta ställtider. Möjligheten till remissyttrande ändrar emellertid inte på systemfelet - dessa frågor skall inte behandlas uppifrån och ned.
Bortsett från förslaget om de centralstyrda nationella forskarskolorna lämnas doktoranderna åt sitt öde, förutom att Rådet för högskoleutbildning tillförs fem miljoner kronor för utveckling av handledare inom forskarutbildningen. Vidare föreslås införande av en bestämmelse i högskoleförordningen innebärande att varje universitet och högskola som anordnar forskarutbildning även skall anordna utbildning av handledare.
Det kan befaras att kompetensen hos handledarna inte är den huvudsakliga anledningen till att doktorander uttrycker missnöje med handledningen i avhandlingsarbetet. Ett centralt problem är att antalet handledare är för litet i relation till mängden heltidsdoktorander, som resultat av den tidigare kraftiga utbyggnaden av forskarutbildningen. Vidare har många handledare allt mindre tid över för handledning på grund av exempelvis utbyggnaden av grundutbildningen (och inom medicin eget kliniskt ansvar).
Regeringen borde ha redovisat sin syn på omfattningen och inriktningen av forskarutbildningen i stort i stället för att introducera nya skolor med tveksam grund och inriktning.
5.14 Rekryteringsanställningar och anslag till fram- stående unga forskare
Antalet unga forskarstuderande bör öka i syfte att åstadkomma en bra och bestående generationsväxling. En invändning mot regeringens förslag är dock att satsningen på postdoktorala tjänster generellt sett är för liten. Satsningen på doktorandutbildningen skulle kunna göras mindre i avvaktan på att handledarkapaciteten byggs upp, för att i stället satsa på postdoktorala utbildningar och tjänster. Risken finns också att de biträdande lektorerna inte uppnår tillräcklig självständighet gentemot sina tidigare handledare för att skapa sig en egen vetenskaplig plattform. Detta är synnerligen viktigt i ljuset av den internationella kritiken mot att unga svenska forskare inte är tillräckligt självständiga.
5.15 Forskningens roll för grundutbildningen
Regeringen skriver i propositionens inledande kapitel att forskningen utgör själva grunden för kunskapsutvecklingen i samhället samt att forskning tillsammans med utbildning tillhör en av de viktigaste tillväxtfaktorerna. Man underlåter dock att beröra forskningens roll för grundutbildningen vid universitet och högskolor.
Lärosätena svarar i stor utsträckning själva för omfattningen av det egna utbildningsutbudet. Denna omfattning och inriktning beror i hög grad på de anställdas kompetens. Vid de små eller medelstora lärosätena saknar fortfarande många lärare forskarutbildning. Även forskningsresurserna har stor bäring på utbudet av den grundläggande utbildningen. Som styrsystemen ser ut i dag har sannolikt de forskningspolitiska besluten en avgörande betydelse också för grundutbildningen vid landets universitet och högskolor.
Att grundutbildningen vid universitet och högskolor skall ha en stark forskningsanknytning är av stor vikt. Forskningens resultat förmedlas genom grundutbildningen. Grundutbildningen har dessutom stor nytta av att det vetenskapliga synsättet och metodläran inkorporeras. Forskningen får nytt blod från grundutbildningen, inte minst i form av möjligheter till nyrekrytering.
Grundutbildning utan forskningsanknytning riskerar att förmedla förlegade sanningar och missar också att väcka studenternas intresse för forskning och en eventuell forskarkarriär.
Likväl finns det skäl att påminna om att universitet och högskolor numera har ett så brett utbildningsuppdrag att åtskillig utbildning i praktiken bedrivs åtskild från forskningen. Propositionen borde närmare ha analyserat hur forskning och utbildning skall förhålla sig till varandra i en tid när en mycket större andel unga än förr söker sig till utbildning vid universitet och högskolor.
5.16 Internationella forskningssamarbeten
För ett litet land som Sverige är det internationella forskningssamarbetet särskilt betydelsefullt. Internationellt forskningsutbyte och samverkan inom högre utbildning och forskning bör stå i fokus för de svenska satsningarna. Det är också en nödvändighet att Sverige som kunskapsnation utgör en attraktiv partner med forskning av yppersta kvalitet som konkurrensmedel.
Inom forskningsområdet finns många skäl för internationell samverkan. Fortsatta framsteg, inte minst inom naturvetenskap och teknik, kräver sådana investeringar att de är svåra för ett enskilt land att klara. Modern forskning förutsätter samarbete mellan olika discipliner på mycket hög nivå. Inom många områden krävs också internationell lagstiftning och standardisering. Svenska initiativ i det avseendet kräver deltagande i den internationella forskningsmiljön.
5.17 Etik och god sed i forskningen
Regeringen föreslår en ny paragraf i högskolelagen med innebörden att vetenskapens trovärdighet och god forskningssed skall värnas i universitetens och högskolornas verksamhet.
Alltför stor lagreglering, låt vara välment, riskerar att lägga en hämsko på den kreativitet och frihet som är förutsättningen för vital forskning. Lagen kan inte förutse alla vetenskapliga framsteg och debatter. Varje enskilt akademiskt arbete är unikt och måste behandlas som sådant.
5.18 Genusperspektivet
Positiv särbehandling har nyligen prövats av EG-domstolen, som i sitt domslut fann att de svenska reglerna strider mot direktivet om likabehandling av kvinnor och män i fråga om tillgång till anställning, yrkesutbildning och befordran samt anställningsvillkor (76/207/EG). Den svenska regeln kräver, enligt regeringen, att skillnaden i kvalifikation mellan sökande inte får vara så stor att tillämpningen av regeln skulle strida mot kravet på saklighet vid tillsättning. Domstolen anser att det inte går att exakt fastställa innebörden av detta villkor, vilket medför att valet av en sökande bland dem med tillräckliga kvalifikationer i sista hand grundas enbart på att sökanden tillhör ett underrepresenterat kön. Därigenom sker ingen objektiv bedömning av de sökande, enligt domstolen.
Regeringen baserar sitt ställningstagande för fortsatt positiv särbehandling på att principen om likabehandling inte får hindra medlemsstater från beslut om åtgärder att förebygga nackdelar i yrkeskarriären. Domstolen menar att den svenska urvalsmetoden trots detta inte är tillåten, eftersom den inte står i proportion till det mål som eftersträvas.
Regeringens uppenbara trots av EG-domstolens slutsatser är frapperande.
6 En moderat forskningspolitik
6.1 Inledning
Sverige behöver en forskningspolitik som medverkar till att ge vårt land en möjlighet att bli en långsiktigt framstående aktör i det snabbt framväxande globala kunskapssamhället. Det kunskapskluster i världsklass som redan finns eller är på väg att etableras och som gör att forskare och forskningsfinansiärer runt om i världen ser Sverige som ett lockande land att forska och investera i måste främjas.
En klok forskningspolitik är en förutsättning för framgång. Många andra politiska frågor som t.ex. utbildningen, skatterna och näringspolitiken måste emellertid samspela för att vårt land skall framstå som riktigt attraktivt i ett globalt perspektiv. Vad Sverige behöver är således inte enkla, små förändringar i en forskningsproposition utan grundläggande strukturella förändringar inom en lång rad politiska områden.
Forskningen är betydligt mer mångfacetterad och komplicerad än vad regeringen låter förstå. Det är visserligen riktigt att Sverige ligger väl till på världsrankingen avseende satsningar på forskning och utveckling, mätt i andel av BNP. Detta måste emellertid ses i sitt rätta sammanhang.
I Sverige står ett litet antal företag för lejonparten av den totala forskningssatsningen. Företagens insatser har lett till stora framgångar, inte minst inom tillämpad forskning på strategiskt viktiga områden. Att föra en politik som gör att dagens forskningsintensiva svenska företag stannar i vårt land är ett avgörande inslag i en politik för att göra Sverige till en första rangens kunskapsnation.
6.2 Statens roll inom forskning och utvecklingsarbete
Den rena forskningspolitiken är alltså en del av en politik för utvecklandet av avancerad kunskap. Inom forskningen är de kunskapsintensiva företagen viktiga aktörer. Det är emellertid också bl.a. fristående forskningsstiftelser. De s.k. löntagarfondsstiftelserna har på kort tid blivit centrala inslag i det svenska forskarsamhället.
Statens uppgift inom forskning och utveckling är att komplettera andra forskningsfinansiärer. Det innebär att tyngdpunkten läggs på grundforskningen samt forskarutbildningen. Staten skall också spela en roll inom områden där Sverige har förutsättningar att nå speciella framgångar.
Staten bör regelbundet göra centrala avvägningar såsom:
- avvägningen mellan "fasta" och "rörliga" medel till forskning, d.v.s. mellan de direkta forsknings- och forskarutbildningsanslaget till universitet och högskolor och de medel som fördelas av forskningsfinansieringsorganen,
- avvägningar mellan olika forskningsområden,
- avvägningar mellan koncentration, profilering och decentralisering av forskningsresurserna.
Däremot bör riksdag och regering avhålla sig från detaljstyrning av forskningsanslagen. Detaljstyrning med krav om ökad samhällsnytta, ökad tillväxt samt fokusering på jämställdhet, samverkan, tvärvetenskap m.m. begränsar den akademiska friheten ytterligare och riskerar dessutom att få motsatt verkan. Bedömningen av forskningsinriktningar får inte centraliseras vare sig till politiker eller till några få forskare i några få finansieringsorgan. Det inrättade Vetenskapsrådet utgör ett direkt hot mot den nödvändiga mångfalden, eftersom ett mycket begränsat antal människor kommer att ha stor inverkan på fördelningen av forskningsmedel.
6.3 Utvärdering av tidigare mål och riktlinjer för forskningspolitiken
Den målstyrning som bedrivits inom svensk forskningspolitik förefaller inte ha bidragit till att optimera fördelningen av forskningsmedel. Huruvida det beror på dålig uppföljning och utvärdering eller om det berott på oftast mycket oprecisa och svårligen uppföljbara mål är svårt att säga. Kanske är det t.o.m. så att forskning och utveckling passar mindre bra att utvärdera med gängse mål och uppföljningssystem.
Ett antal övergripande mål, med underifrån preciserade delmål, samt ett antal strategier för att uppnå dessa mål torde dock vara goda verktyg att arbeta med. Övergripande mål i en moderat forskningspolitik är:
- Garantera förutsättningarna för en forskningsmiljö i världsklass.
- Garantera forskningens frihet.
- Skapa förutsättningar för utveckling och bibehållande av starka och självständiga forskningsinstitutioner.
- Fokusera på grundforskning, forskarutbildning och postdoktoral verksamhet.
- Satsa extra på de allra mest framstående forskarna och forskarlagen.
- Ta ansvar för forskning och utveckling av omedelbar betydelse för statens egna verksamheter.
- Ge goda förutsättningar för internationellt forskningssamarbete.
6.4 De totala forsknings- och utvecklingsinsatserna
För att uppnå och försvara en tätplats bland världens främsta forskningsnationer, klara det krävande generationsskiftet inom svensk forskning samt kompensera för neddragningarna inom den militära forskningen krävs en successiv uppbyggnad av de resurser som avsätts både till högre utbildning och till forskning. Vi väljer i detta sammanhang att delvis redovisa utbildning och forskning tillsammans, eftersom verksamheterna ofta är sammanlänkade i praktiken och problemen därmed gemensamma.
Under åren 2001-2003 vill vi avsätta medel som totalt innebär en förstärkning för universitet, högskolor och forskningsfinansierande myndigheter på totalt 5,2 miljarder kronor jämfört med regeringens förslag. Av dessa medel, som specificeras mer ingående nedan, avser cirka 1,3 miljarder kronor ökade grundutbildningsanslag till universitet och högskolor, cirka 1,9 miljarder kronor ökade forskningsanslag och cirka 1,5 miljarder kronor strategiska satsningar på två nya stiftelsehögskolor. En halv miljard kronor avsätts som grundbelopp i ett nytt nationellt institut för hälsa och medicin.
I dagsläget sker det stora och snabba ökningar av FoU-insatserna i industrinationerna. Våra satsningar syftar till att ge Sverige och svensk forskning möjligheter att mäta sig med de starkaste konkurrentländerna. Satsningarna skall utgöra en bas för svensk forskning att nå de övergripande målen.
De medelstilldelningar som beslutats tidigare och som regeringen nu vill fördela på skilda anslag är inte tillräckliga för att ge vårt land en reell möjlighet att bli en framstående aktör och underhålla flera kunskapskluster i världsklass i det snabbt framväxande globala kunskapssamhället.
6.5 Strategiska avvägningar
Efter de hårda ekonomiska tiderna under 1990-talets andra hälft för såväl universitet och högskolor som de forskningsfinansierande myndigheterna är det extra viktigt att göra goda strategiska avvägningar av hur nya satsningar och investeringar bäst bidrar till att nå målen. Avvägningarna inkluderar prioriteringar mellan olika mycket angelägna forskningsområden, avvägningar mellan fasta och rörliga resurser samt avvägningar mellan koncentration, profilering och decentralisering av forskningsresurserna.
6.6 Balans mellan fasta och rörliga resurser
Starka och självständiga universitet och högskolor är en förutsättning för forskningens frihet. De senaste sex åren har anslagen till grundutbildning urholkats med 15-20 procent. Denna utveckling måste vändas. Det blir särskilt nödvändigt i ljuset av en från regeringen allt mer centralstyrd forskning och en ny struktur med starka centralistiska drag.
Vi vill nu påbörja en successiv återuppbyggnad av grundutbildningsanslagen genom att tillföra universitet och högskolor ökade resurser. Dessa nya medel uppgår år 2001 till cirka 240 miljoner kronor, år 2002 till cirka 440 miljoner kronor och år 2003 till cirka 600 miljoner kronor. Anslaget skall utgå till universitet och högskolor som en ökning per plats.
Vi vill dessutom aktualisera en annan princip för platsfördelningen byggd på att denna skall ske med utgångspunkten att resurserna skall följa studenternas val samt främja ökad kvalitet inom grundutbildningen. Det senare kan bl.a. mätas genom examinationsfrekvensen. En grundresurs skall tilldelas alla universitet och högskolor.
Vi vill också öka anslagen till forskning och forskarutbildning vid universiteten och högskolorna, "fakultetsanslagen". Denna åtgärd skall ses dels som en förstärkning av den fria forskningen, dels som en förstärkning av finansieringen av doktorander.
6.7 Tabell 2: (2001 2002 2003 )
6.8 Avvägning mellan olika forskningsområden
Till skillnad från regeringen vill vi inte göra centrala öronmärkningar av medel till ett antal specificerade forskningsområden. Det hindrar inte att vi på många områden ser behov av kraftsamling och fokusering kring forskningsområden som biovetenskap, bioteknik, bioinformatik, IT m.m. Däremot är det direkt olämpligt att regering och riksdag detaljstyr denna typ av satsningar ner på enstaka miljoner.
Som vi återkommer till nedan vill vi inte heller att det s.k. Vetenskapsrådets överbyggnad inrättas. Ämnesråden bör i stället vara självständiga forskningsfinansiärer.
Vi vill substantiellt öka anslagen till det forskningsfinansierade ämnesrådet för teknik och naturvetenskap, framför allt för att möjliggöra ökade satsningar på IT och materialvetenskap samt till ämnesrådet för medicin. Det senare vill vi dessutom utveckla till en ny organisation, en svensk motsvarighet till USA:s National Institute of Health, kallad Nationellt institut för hälsa och medicin. Vi är övertygade om att denna typ av satsningar på breda områden är betydligt mer effektiva vad avser faktisk långsiktig nytta än styrning i detaljer.
På grund av regeringens ovilja att beskriva och fördela sina forskningsanslag kan vi inte i detalj jämföra våra enskilda satsningar inom respektive forskningsområden. Däremot kan vi addera våra satsningar och jämföra dessa med den klumpsumma som regeringen i forskningspropositionen och budgetpropositionen avsatt för Vetenskapsrådet. Se avsnitt 6.9.
6.9 Avvägningar mellan koncentration, profilering och decentralisering
För att nu skapa forskningsmiljöer i världsklass är det nödvändigt att koncentrera resurser till de regioner och forskningsområden där svenska forskare och forskarlag redan i dag håller mycket hög klass.
Sverige har i dag bland annat kunskapskluster i absolut världsklass vad avser IT och bioteknik. I såväl området Stockholm-Uppsala som Malmö- Lund finns i dag en kritisk massa av universitetsforskning, storföretag, utvecklingsföretag samt en infrastruktur vad avser riskkapital, patent, affärsutveckling m.m. Båda klustren ses ofta som delar av ännu större kunskapsområden om också Finland respektive Köpenhamn inkluderas. Att stärka och utveckla dessa kluster är av central betydelse, inte bara för de berörda regionerna utan för hela landets framtid.
Sverige har även ett antal andra kunskapskluster som håller mycket hög internationell klass inom skilda områden. Även dessa områdens utveckling är av central betydelse. Vår politik syftar till att särskilt stimulera personer, forskningsområden och regioner som håller högst kvalitet.
I Malmö-Lund respektive Stockholm-Uppsala dominerar universiteten med sina stora resurser. I de mindre klustren är bilden mer splittrad. Här finns såväl stora universitet som specialiserade och profilerade universitet och högskolor. Denna profilering och specialisering är en spännande utveckling som lovar gott inför framtiden. Rymdhögskolan i Kiruna och "IT-högskolan" i Karlskrona/Ronneby är exempel på framgång genom specialisering.
Moderata Samlingspartiet kommer däremot aldrig att bidra till att forskningsresurser fördelas av regionalpolitiska skäl eller som kompensation efter t.ex. en förbandsnedläggning.
6.10 En ny forskningsfinansieringsorganisation
För att Sverige skall kunna möta de utmaningar som ställs på en kunskapsnation av absolut världsklass krävs en samlad forskningsstrategi. Den internationella kunskapskonkurrensen ökar och därmed också kraven på svensk forskning och svenska forskningsmiljöer. Forskningsfinansieringens organisation har en avgörande betydelse för hur de vetenskapliga miljöerna utvecklas.
Vi föreslog i våras i motion 1999/2000:Ub25 med anledning av prop. 1999/2000:81 Forskning för framtiden en ny organisation för forskningsfinansieringen. Utgångspunkterna var följande:
Organisationen skulle göra det lätt att sammanföra relevant vetenskaplig kompetens.
För att organisationsstrukturen inte skulle dra onödiga gränser mellan grund- och tillämpad forskning föreslogs en större organisation med ett bredare ansvar.
Organisationsstrukturen skulle skapas med beaktande av de områden där vårt land har naturliga konkurrensförutsättningar.
För att på ett optimalt sätt tillvarata den potential som finns inom medicin, bioteknik med medicinsk inriktning, hälso- och sjukvård, beteendevetenskap, social omsorg och arbetsmiljö samt bioinformatik, föreslog vi att de myndigheter som innan regeringens omstrukturering av det statliga forskningsfinansieringssystemet svarade för olika delar av denna forskning skulle integreras inom ramen för ett nationellt institut för hälsa och medicin. Detta institut skulle samtidigt ha särskilt ansvar för forskningen inom det biotekniska området.
Utöver denna svenska motsvarighet till det amerikanska National Institute of Health ville vi införa två vetenskapsråd, två forskningsråd och en ny forskningsmyndighet.
Vetenskapsrådet för naturvetenskap och teknik skulle utgöra en kraftsamling av forskning inom naturvetenskap, teknik och informationsteknologi. Hit hör också materialteknik.
Vetenskapsrådet för humaniora och samhällsvetenskap skulle ta tillvara kompetensen inom de klassiska bildningsområdena för att tillmötesgå de krav som ställs i ett allt mer mångkulturellt och heterogent samhälle.
Forskningsrådet för jordbruk, skogsbruk, trä och livsmedel skulle skapa en kraftsamling som sträcker sig genom en större del av förädlingskedjan från jorden och skogen till förädlade trätekniska varor och livsmedel. Detta skulle möjliggöra en förstärkt forskning av både grundläggande och tillämpad karaktär för några av Sveriges viktigaste basnäringar.
Myndigheten för teknisk och industrirelaterad forskning var tänkt att sammanföra den mer tillämpade tekniska forskningen, i samverkan med de tekniska högskolorna och företagen. Genom en sådan konstruktion skulle bättre förutsättningar kunna skapas för att förmedla grundforskningens resultat vidare till exploaterbara resultat. Myndigheten skulle därigenom få en viktig funktion inte minst för det informationstekniska och biotekniska nyföretagandet. Även byggforskningen skulle inordnas under denna myndighet.
Vårt förslag till en ny organisation för forskningsfinansieringen avslogs tyvärr av riksdagen. Organisationsarbetet för den antagna organisationen är nu långt framskridet.
I två hänseenden kan vi emellertid inte avstå från att förorda en förändring eftersom vi är övertygade om att den ordning som nu introduceras har så avgörande nackdelar respektive innebär en stor förlust av möjligheter.
Vår första allvarliga invändning gäller det s.k. Vetenskapsrådet. Den överbyggnad Vetenskapsrådet är tänkt att få riskerar att få mycket skadliga konsekvenser. Centraliseringen tilltar och de s.k. ämnesråden löper risken att reduceras till osjälvständiga avdelningar. Att regeringen inte ens bryr sig om att för riksdagens bedömning redovisa den tänkta medelsfördelningen - trots en uttrycklig skyldighet att göra detta - är både illavarslande och upprörande.
Vi föreslår att inrättandet av Vetenskapsrådets överbyggnad omedelbart avbryts. I stället bör de tre ämnesråden göras till självständiga myndigheter. De sammanlagt cirka 1,8 miljarder kronor som regeringen anslår för Vetenskapsrådet år 2001 bör delas mellan ämnesråden i de proportioner som i dag gäller för MFR, HSFR respektive NFR/TFR, det senare dock exklusive internationella avgifter, t.ex. CERN och stödet till s.k. nationella anläggningar.
Sammantaget innebär detta att det medicinska ämnesrådet för år 2001 häri- genom kommer att disponera cirka 480 miljoner kronor, det humanistisk- samhällsvetenskapliga rådet cirka 290 miljoner kronor och det naturvetenskapligt-tekniska rådet cirka 940 miljoner kronor.
Härtill kommer en förstärkning för de tre områdena som vi vill genomföra. Vi föreslår att 25 miljoner kronor anslås till det humanistisk-samhälls- vetenskapliga rådet, 80 miljoner kronor till det naturvetenskapligt-tekniska rådet och 40 miljoner kronor till det medicinska ämnesrådet. 300 miljoner kronor bör dessutom avsättas under treårsperioden för att möjliggöra en stark start för det nationella institutet för hälsa och medicin. Ämnesrådet för naturvetenskap och teknik får goda möjligheter att genomföra betydande insatser inom bl.a. IT och telekom.
Vårt andra förslag gäller inrättandet av ett nationellt institut för hälsa och medicin (NIH) efter amerikansk förebild för bl.a. bioteknik med medicinsk inriktning, bioinformatik, klinisk forskning samt IT i hälso- och sjukvården. Institutet får härigenom ett brett ansvar för forskningsfinansieringen inom ett för Sverige vitalt forskningsområde.
Detta institut bör under år 2001 bildas genom att ämnesrådet för medicin, och det av regeringen föreslagna forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap sammanförs i en organisation. Det kommande året bör utnyttjas för att ge institutet en ändamålsenlig struktur, lämpad för den överordnade finansieringsuppgift inom det breda hälsovetenskapliga området som vi vill ge det.
De resurser som nästa år tillfaller ämnesrådet för medicin bör uppgå i institutet tillsammans med de förstärkningar vi samtidigt föreslår. Detsamma gäller 135 miljoner kronor från det blivande forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Dessutom vill vi ge institutet ett grundkapital om en halv miljard kronor för att säkra både dess utveckling och dess självständighet.
Det är vår förhoppning att relevanta delar av den forskningsfinansieringsorganisation i övrigt som nu etableras skall kunna utvecklas nära de intentioner vi föreslog i vår alternativa struktur i våras. Vi avser återkomma till denna fråga vid ett senare tillfälle.
6.11 Full kostnadstäckning
Vi ställer oss bakom principen om full kostnadstäckning inom forskningen och att detta skall ske med skattemedel. Medlen skall dock användas på det sätt som riksdag och regering föreskriver. Det är orimligt att ha ett generellt kostnadspåslag som är lika i alla situationer - påslaget måste vara till för att täcka faktiska administrationskostnader, vilka de facto varierar mellan olika forskningsprojekt och forskningsutförare.
Frågan om overhead-påslaget kan kanske förefalla vara en byråkratisk, närmast kameral fråga. Det är den emellertid inte. Den är i stället central för de politiska avvägningarna. Regering och riksdag bör självfallet veta vem som skall betala för vad när anslagen fastställs till olika ändamål. Annars är det omöjligt att veta hur besluten slår i fråga om de reella resurserna till olika områden och aktörer.
6.12 Universitetens och högskolornas roll
Vi menar att universitet och högskolor är betydligt mer än forskningsutförare i statens tjänst. Fria, självständiga universitet tillhör de viktigaste institutionerna i kunskapssamhället.
De svenska universiteten och högskolorna måste stärkas. Goda resurser för såväl grundutbildning som forskning och forskarutbildning är en nödvändighet. Universitet och högskolor måste vidare ges möjlighet till en mer profilerad inriktning. Något universitet bör ges möjlighet att satsa huvudsakligen på forskning, andra på olika utbildningsuppdrag och ytterligare andra skapa sig en profil på ett eller ett fåtal utbildnings- och forskningsområden. Varje universitet och högskola måste bl.a. få fastställa sina egna antagningsregler.
Vi föreslår också att universitetsstyrelserna avpolitiseras för att minska det icke-akademiska beslutsfattandet på lokal nivå och för att öka den akademiska friheten, d.v.s. friheten för forskarna och lärarna - enskilt eller kollegialt - att råda över verksamheten.
6.13 Två nya stiftelsehögskolor
Den ökade internationella konkurrensen understryker behovet av en större institutionell konkurrens mellan landets lärosäten vad avser såväl att locka till sig studenter och forskarstuderande som att konkurrera om externa forskningsmedel.
Med syfte att ytterligare bidra till ökad profilering och mångfald vill vi fortsätta den utveckling av högskolorna i stiftelseform som Chalmers tekniska högskola och Högskolan i Jönköping varit föregångare för. Utvecklingen vid dessa båda högskolor har varit utomordentligt positiv. Den friare formen har främjat den kreativa kraften och förnyelseförmågan.
Stiftelsehögskolor behöver ett kapital som grund för sin verksamhet. Vi vill nu avsätta en respektive en halv miljard kronor i sådant kapital för att möjliggöra övergången av en större högskola/universitet och en mindre högskola till stiftelseform. Regeringen bör erbjuda alla landets universitet och högskolor denna möjlighet till en dynamisk frigörelse. Tekniska högskolan i Stockholm, Linköpings universitet och Högskolan i Karlskrona/Ronneby är exempel på universitet och högskolor som skulle kunna ha särskilda möjligheter att dra nytt av den särskilda självständighet som stiftelseformen erbjuder.
6.14 Forskarutbildning och forskarskolor
Forskarutbildningen är den mest individuella utbildning man kan tänka sig. Här handlar det om en specialiserad utbildning och handledning av varje enskild individ. Den svenska forskarutbildningen har utsatts för flera okloka beslut de senaste åren och befinner sig dag i något av en kris. Trots detta står regeringen tomhänt såväl vad avser ökade substantiella anslag som politiska beslut.
Universitet och högskolor har i dag egen finansiering bara till ungefär hälften av dagens doktorander vilket inte är acceptabelt. För att åtgärda detta vill vi, som nämnts, avsätta sammantaget cirka 800 miljoner kronor mer än regeringen på ökade anslag till forskning och forskarutbildning vid universitet och högskolor under perioden 2001-2003.
Under senare år har många s.k. forskarskolor inrättats. Det har skett bl.a. med finansiering av de s.k. löntagarfondsstiftelserna. Denna utveckling finns det all anledning att välkomna. Forskarskolor bör byggas nerifrån och upp. Universiteten och högskolorna bör själva få forma lämpliga nätverk som utöver svenska universitet och högskolor också gärna får innehålla såväl företag som utländska universitet.
De nationella forskarskolor regeringen vill inrätta bygger på den motsatta principen, uppifrån och ner. De kommer att ha mindre förutsättningar att utvecklas väl. Skolorna förefaller att ha komponerats med andra utgångspunkter än den strävan efter högsta kvalitet som måste vägleda all forskarutbildning.
Vi avvisar de av regeringen föreslagna forskningsskolorna, som utöver det grundläggande felet med ett uppifrån och ner-perspektiv och statligt beordrade nätverk dessutom är underfinansierade. I stället vill vi överföra motsvarande belopp till de post- doktorandtjänster vi föreslår i avsnitt 6.14. Ansvaret för forskarutbildningen åvilar universiteten, som dessutom får ett betydande stöd just för forskarskolor från stiftelser.
6.15 Rekryteringsanställningar och anslag till framstående unga forskare
Vi tillstyrker regeringens förslag avseende rekryteringsanställningar och anslag till lovande unga forskare. Däremot är vi tveksamma till om dessa tjänster skall kunna övergå i fasta lektorat utan att tjänsten i förväg utlyses.
Dessa åtgärder är dock enligt vår mening inte tillräckliga för att bredda basen av kompetenta unga forskare i Sverige. Det är av stor vikt att unga forskare ges tillfälle att efter examen vidga sina vyer och komma bort från sina egna universitet under en period. Ett post-doktorat, gärna utomlands, skapar möjligheter att bredda utbildningen och samtidigt sprida svensk forskningskompetens. Det är också ett sätt att få fram verkligt goda forskarämnen.
Flera post-doktorander är det bästa sättet att förbereda för det omtalade generationsskiftet. Nyantagna doktorander riskerar att hinna fram för sent och deras äldre kolleger att ha lämnat den akademiska karriären i förtid om inte generationsskiftesinsatserna får en mer balanserad utformning.
Post-doktorala insatser är också ett sätt att långsiktigt bredda och utveckla forskarhandledningskompetensen. Vi avsätter motsvarande summa som regeringen vill satsa på dåligt genomtänkta forskarskolor för post-doktoral utbildning, tjänster och stipendier.
6.16 Internationellt samarbete
Sverige är ett litet land som är mycket beroende av internationella samarbeten. Med viss glädje kan vi konstatera att regeringen denna gång inte tvingar andra att betala för de stora gemensamma internationella projekten.
För ett litet land som Sverige är det internationella forskningutbytet särskilt betydelsefullt. Internationellt forskningutbyte och samverkan inom högre utbildning och forskning bör stå i fokus för de svenska satsningarna. Det är också en nödvändighet att Sverige som kunskapsnation utgör en attraktiv partner med forskning av yppersta kvalitet som konkurrensmedel.
Sverige måste arbeta för att EU:s 6:e ramprogram stimulerar till fri och obunden forskning. Byråkratisering och politisering måste motverkas.
6.17 Etik och god sed i forskningen
Enligt den kommitté som presenterade utredningen "God sed i forskningen" utgör peer review-systemet den optimala modellen för forskningsgranskning. Peer review-systemet är en organiserad metod för forskningsbedömning för att säkra kvaliteten i forskningsverksamheten, både vad gäller procedur, resultat och finansiering. Peer review innebär att ett litet antal kompetenta, jämbördiga och oberoende kolleger från samma område granskar forskarens resultat eller forskningsplan. Allt utom de rent vetenskapliga kriterierna skall vara irrelevanta för bedömningen.
Det torde falla under varje universitets och högskolas eget ansvar att tillse att god forskningssed efterföljs. Detta sker lämpligen genom att erforderlig kontroll inordnas i det egna arbetet med granskning och uppföljning av resultat och kvalitet.
6.18 Genusperspektivet
Jämställdhet är en viktig fråga inom forskarvärlden, liksom samhället i stort. Tillsättningen av professurer är ett område där den samlade rekryteringsbasen fortfarande inte utnyttjas på ett optimalt sätt. Andelen kvinnor bland nyantagna till forskarutbildningen var under höstterminen 1999 44 procent. Av samtliga avlagda forskarexamina år 1999 var 40,7 procent kvinnor. Trots detta är antalet kvinnliga professorer i dagsläget inte högre än 13 procent.
Det finns undersökningar som tyder på att det föreligger dolda strukturer i det akademiska systemet som direkt missgynnar kvinnor. Både formella och informella meriter värderas, och enligt tradition sägs män ofta välja andra män. Genusvetenskap som forskningsområde lika väl som utbildning i jämställdhetsfrågor och genusperspektiv för handledare är goda exempel på hur situationen på forskningsområdet kan förändras.
Vi är övertygade om att kvinnor har förmåga att göra akademisk karriär av egen kraft och på egna meriter. Positiv särbehandling är enligt vår mening förnedrande och utgår från felaktiga utgångspunkter. Ett sådant förfarande skadar det långsiktiga och seriösa jämställdhetsarbetet på universiteten och högskolorna.
Vi anser att det finns skäl att göra en total översyn av professorstillsättningarna och av tjänsteförslagsnämndernas metoder. I ett system med klara kriterier, där manliga nätverk och slumpmässiga fördelar inte fäller utslaget, skulle alla individer få en bättre möjlighet att komma till sin rätt. Subtila men diskriminerande inslag i de akademiska strukturerna måste mönstras ut.
Vi avvisar alla former av kvotering och positiv särbehandling. Tillsättning skall ske baserat på meriter allenast. Ett förfarande där andra kriterier tas i beaktan leder till ett forskningens B-lag, vilket vare sig de tillsatta eller forskningen är betjänt av. Dock måste rekryteringsbasen breddas för att få största möjliga utbud av kompetenta, unga forskare. Först när forskarvärlden tar vara på samtliga olika kompetenser som finns hos såväl män som kvinnor kommer den akademiska världen att bli jämställd.
Stockholm den 4 oktober 2000
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)