Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det statliga forskningsanslaget till Mitthögskolan. Motivering
Mitthögskolans konstruktion som nätverkshögskola med likvärdiga noder representerar en ny organisatorisk idé inom det svenska högskolesystemet. Den är en historisk och geografisk nödvändighet, och den skapar förutsättningar för att utveckla akademisk utbildning och forskning av hög kvalitet även i en glest bebyggd region. Den ger vidare bättre möjligheter till samverkan med samhälle och näringsliv än den traditionella en-campus-organisationen. Strukturen kräver ett pedagogiskt nytänkande, som kan förväntas bli av stort intresse i utvecklingen av den framtida utbildningen även vid traditionellt uppbyggda universitet och högskolor.
Grundutbildningen vid Mitthögskolan har under senare år snabbt utvecklats till en topposition bland de medelstora högskolorna. Nu pågår en motsvarande utveckling av forskningsverksamheten och Mitthögskolan har givits statliga anslag för att utvecklas till universitet och det är angeläget att denna satsning fortsätter. I första hand gäller det att fullfölja ett program för anställning av professorer, så att regeringen kan ta definitivt beslut om universitetsstatus för Mitthögskolan.
Under 1999 har Mitthögskolan utarbetat och fastställt en utvecklingsplan. I samband med detta har Mitthögskolan definierat fem profilområden, inom vilka högskolan prioriterar satsningar för att uppnå hög kompetens och konkurrenskraft. De utvalda profilområdena är Skogen som resurs, Entreprenörskap och ledarskap, Elektronik och telematik, Nätverksutveckling samt Turism.
Inom dessa profilområden har Mitthögskolan redan en omfattande verksamhet där samtliga fyra campusorter har utbildning och forskning inom minst tre av områdena. De speciella satsningarna inom profilområdena avser i första hand forskning och forskarutbildning och som en utgångspunkt krävs givetvis att Mitthögskolan har adekvat verksamhet på grundutbildningsnivå inom områdena.
Vissa av de utvalda områdena har redan tidigare haft en prioriterad ställning och är väl etablerade med omfattande forskningsverksamhet, även om forskarutbildningen fortfarande måste genomföras i samverkan med annat lärosäte i avvaktan på att Mitthögskolan skall få rätt att ge doktorsexamen. Profilsatsningarna har hittills delvis skett med externt ekonomiskt stöd. I första hand gäller det områdena Skogen som resurs, Elektronik och Turism.
Inom de övriga profilområdena, dvs Nätverksutveckling, Telematik samt Entreprenörsskap och ledarskap, finns stora behov av ökade forskningssatsningar.
Utvecklingen av området Nätverksutveckling bedöms vara mycket viktig, eftersom den på ett grundläggande sätt är knuten till högskolans egen nätverksorganisation. Den planerade forskningen skall till stor del inriktas mot arbetsformer för nätverksarbete med högskolan själv som ett viktigt studieobjekt och laboratorium samt som primär mottagare av nya forskningsresultat. Nätverkspedagogik (flexibelt lärande) utgör en central komponent i högskolans fortsatta satsningar inom området.
Teknikområdet utgör en viktig grund för den pågående allmänna samhällsutvecklingen och detta gäller i hög grad för Mitthögskolans egen utveckling som nätverksorganisation.
Högskolan eftersträvar en samverkan mellan forskning inom telematikområdets tekniska, systemvetenskapliga och konsekvensinriktade delområden samt inom andra ämnesområden (t.ex. psykologi) för att kunna göra tvärvetenskapliga angrepp på viktiga frågeställningar.
Av Mitthögskolans verksamhetsidé framgår att samverkan med företag, organisationer och myndigheter har en framskjuten roll. Avsikten är att Mitthögskolan i detta avseende skall vara bland de främsta inom det svenska högskolesystemet. Vad gäller behovet av att utveckla kompetens och sprida kunskap inom närregionen bedöms profilområdet Entreprenörskap och ledarskap representera en viktig del.
Frågor rörande högskolors samverkan med omgivande samhället ser Mitthögskolan som ett specialområde, som skall studeras forskningsmässigt med inriktning både mot generella frågeställningar och mot de speciella behoven i glest befolkade regioner. Delvis kan detta område uppfattas som tillhörande profilområdet Nätverksutveckling.
En annan primär angelägenhet för Mitthögskolan gäller rätten att ge fullständiga civilingenjörsutbildningar. Vad gäller utveckling av civilingenjörsutbildningar vid Mitthögskolan bedöms telematikområdet (IT- området) utgöra en viktig bas för att möjliggöra en framtidsinriktad profilering av dessa utbildningar.
Mitthögskolans utvecklingsprogram för forskning utgår från en ambition att utveckla forskning med vetenskapligt djup och bredd inom flera verksamhetsområden. Forskningen omfattar såväl traditionell grundforskning som tillämpad och tvärvetenskaplig forskning.
Den teknisk-naturvetenskapliga forskningen utgör den viktigaste delen av Mitthögskolans pågående forskningsutveckling. Även forskningen inom samhällsvetenskapliga området bedöms vara en viktig del i högskolans forskningsverksamhet för att fullfölja ambitionerna om stor vetenskaplig bredd på hög nivå. Därmed skapas förutsättningar för önskvärda tvärvetenskapliga forskningssatsningar i samverkan med teknisk- naturvetenskaplig kompetens.
Det finns begränsade möjligheter att få extern finansiering för samhällsvetenskaplig forskning och det är därför viktigt att det statliga forskningsanslaget möjliggör önskvärd omfattning och kvalitet även för sådan forskning.
Regionens behov har varit en stark drivkraft för högskolans hittillsvarande utveckling. Mitthögskolans utvecklingsplan är också utformad med beaktande av dessa behov. Samtidigt kan konstateras att de utvalda profilområdena är av stort allmänt intresse på såväl nationell som internationell nivå.
Det är mot denna bakgrund mycket angeläget att Mitthögskolan ges möjlighet att fortsätta den pågående utvecklingen enligt de skisserade planerna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Hans Stenberg (s)
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Göran Norlander (s)
Berit Andnor (s)
Rune Berglund (s)